La piràmide de Maslow (10/10) Una altra visió

LA PSICOLOGIA TRANSPERSONAL.

Blocs, apunts psicologics-la piramide de maslow- un altra visióUna visió actual: el neoliberalisme on l'Ésser Humà (EH) és reduït totalment al seu egoisme i a res més


Això fa que les qüestions econòmiques siguin a la base de la perplexitat, la inseguretat i el descontentament actuals.

En aquesta visió fa impacte la globalització, el canvi tecnològic, l'abús del poder financer i polític. Tot es redueix a la individualitat i egoisme. Enfront d'aquesta visió hi ha la de Maslow: LA PIRÀMIDE. Certament, aquesta evolució no s'ha d'agafar d'una forma mate- màtica. Un esglaó darrere dels altres.

És una metàfora, que ens ajuda a comprendre com es fa l'ÉH. Tots se superposen. Maslow en va fer diverses relectures per estar al dia i ampliar-la millor al dia a dia. És vàlida però Maslow mai va oblidar que també n'existeixen d'altres que es poden complementar.

Aquesta visió de Maslow esdevé una teoria de les motivacions. Dels corrents psicològics: con- ductisme (primera força), psicoanàlisi (segona força), humanisme (tercera força), el mateix Maslow va fer un pas important. Un gran salt i va esdevenir ser un dels pro- motors de la quarta força: LA PSICOLOGIA TRANSPERSONAL.

Podríem agafar com eslògan un proverbi xinès: 'No tinguis por d'avançar a poc a poc, tem només detenir-te o parar-te'. Cada persona té el seu propi ritme, però no s'ha d'aturar. O el que va afirmar Confuci (551-479 aC): 'Allò que vol el savi, ho busca en si mateix; la plebs ho busca en els altres'.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: