‘Malentendido en Moscú’, de Simone de Beauvoir

Víctor González- Estudiant de Filologia Hispànica (UB). Blogger de l’espai literari 'Libres de Lectura'.

Blocs, lliures de lectura - malentendido en moscuDiuen que un dels aspectes clau de l’escriptura és la faceta que aquesta té de teràpia per a qui la realitza. Escriure cura perquè fa veure els problemes o temors amb perspectiva.


I un dels majors temors que tenim a les nostres vides és el de envellir, cosa que ens succeeix a tots; fins i tot a figures tan ilustres com Simone de Beauvoir, qui va reflectir aquest temor sobre el paper per acabar creant ‘Malentendido en Moscú’, llibre que ara edita Navona Editorial amb una suggerent portada.

En ell, sota els noms de Nicole i André, se’ns amaga a de Beauvoir i Sartre. Ella, narrant el viatge d’aquests dos personatges a Moscou, ofereix una profunda reflexió sobre la vellesa, el desamor, la costum. Nicole es veu al costat d’una persona que també envelleix i es qüestiona si està amb ella per sentiment o per rutina, dubta sobre el camí escollit fins aquell moment i sobre el que ha de prendre. Convertida en un narrador totalment omniscient, l’escriptora francesa és capaç d’endinsar-se en la ment dels dos personatges per apropar-nos les seves mentalitats, la seva actitud front la vida i la parella. Nicole s'adona de la solitud que governa la seva vida, veu que no se sent plena al costat d’André, el qual beu i fuma massa, i sent que ha d’haver un canvi.

Presenciem al llibre vaivens emocionals, discussions, ensopegades sentimentals, però també respecte i amor a la figura de l’altre; es reflexiona sobre el llegat deixat, sobre els fills i el perquè i com viure; fins i tot es qüestiona el socialisme dins d’un aparador com és Moscou.  Del dubte es passa a la certesa d’estar al lloc correcte i es torna immediatament a la pregunta o dilema existencial.

‘Malentendido en Moscú’ és un relat en format extens del viatge d’una parella a Moscou dels quals se’ns obre tot el seu interior, i és una forma excepcional de conèixer a fons el pensament d’una escriptora tan respectada com Simone de Beauvoir. Amb llibres com aquest, ens adonem de que tots passem pels mateixos nivells al llarg d’una vida, que a tots ens assalten les mateixes pors, que tots tenim els mateixos dubtes.

Estem davant un llibre de fàcil i ràpida lectura ple de contingut imprescindible per a conèixer el dia a dia d’una parella tan atractiva i sorprenent com la que van conformar al seu moment Jean Paul Sartre i Simone de Beauvoir.

Víctor González

Historiador especialitzat en Història Contemporània i Màster en Comunicació de Moviments Socials, Pau i Conflictes Armarts. Periodista independent centrat en l'Àfrica Central i l'Amèrica Llatina. Col·laborador al diari Gara, Eldiario.es i La Directa.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: