... la Capella dels Dolors d’Antoni Viladomat

Àlvar Sàez - Historiador de l’art i gestor cultural

blocs, parlem de-capella dels dolors

Les ciutats del segle XXI, que es projecten al turisme, estan necessitades d’icones, tant culturals com naturals, els seus tangibles i intangibles són un gran actiu per arribar a  esdevenir recursos turístics.


Mataró compta amb un Bé Cultural d’Interès Nacional que és la Capella dels Dolors d’Antoni Viladomat. Aquest darrer estiu s’ha posat fil a l’agulla en la seva restauració, després de molt de temps en el qual el conjunt es veia en un estat de degradació important.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Mataró i el Bisbat de Barcelona s’han fet càrrec dels més de 500.000 euros del cost d’una de les joies de l’art barroc català. Els treballs de restauració seran dirigits pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), amb adscripció a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura.

Recordem que el Conjunt dels Dolors va ser construït entre els anys 1694 i 1798 per la Congregació de Nostra Senyora dels Dolors. Es compon de la Capella de la Mare de Déu dels Dolors, Sagristia, Sala de Juntes, Cor i Cripta.

La Capella i la Sala de Juntes foren decorades, entre els anys 1722 i 1737, pel pintor barceloní Antoni Viladomat i Manalt, que també en pintà les sis grans teles laterals de la capella. A la Capella també es pot admirar la gelosia del Cor. Conservat fins ara, en el seu estat original, representa el conjunt pictòric del barroc català més important del segle XVIII arribat als nostres dies.

El proper febrer, quan finalitzi la restauració, es tornarà a veure amb tota l’esplendor la Capella dels Dolors. Els efectismes de llum, color, textures i psicologia dels personatges representats, molt propers a la teatralització barroca, es podran admirar de nou, quasi en un trasllat al moment de la Reforma Catòlica.

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.