Imprimir aquesta pàgina

... Els Dimarts del Llimoner

Àlvar Sàez - Doctor, Historiador de l’Art i Gestor Cultural

Blocs, parlem de - dimarts del llimoner
L’Ateneu Fundació Iluro presenta, del 20 de març al 29 d’abril, l’exposició 25 anys 1992-2017. Els dimarts del Llimoner.


Aquesta mostra fa una selecció, de bona part, de les activitats d’aquest grup artístic.
Mataró, en l’àmbit públic, no s’ha caracteritzat per la potenciació del món cultural. Així i tot de manera coordinada i alternativa han aparegut iniciatives privades,  que han cercat omplir els neguits artístics que es poguessin tenir.

Aquest és el cas dels Dimarts del Llimoner. L’estiu dels Jocs Olímpics de Barcelona apareix aquest grup que, a tall de tertúlia, es reunia per parlar i reflexionar sobre el món artístic del moment. Al mateix temps es feien propostes expositives i culturals que poguessin arribar, també, al ciutadà.

Noms com Rafa Vera, Manel Benavent, Toni Solà, Francesc Serra, Carles Martibras, Carlos Soriano, Salva Soler, Foni, Pepe Novellas, Artur “Pal”, Manuel Patricio, Josep Maria Rovira Brull, Raul Capitani, Pere Màrtir Viada, Miguel F. Benítez i Manuel Contreras en són o han estat membres.

El concepte treballat no només és el de les arts plàstiques sinó que la literatura, la poesia, la música, etc., també formen part dels projectes realitzats. La seva filosofia, de cert romanticisme, no es queda només en el vessant cultural sinó que s’amplia a la social. Cooperació, solidaritat i accions obertes a tothom fan que les seves propostes vagin, moltes vegades, més enllà del mateix grup.
Aquesta exposició antològica, en la qual es poden veure una cinquantena d’obres, més els plafons explicatius d’un quart de segle de trajectòria, no fan més que fer justícia a la importància d’aquest grup dins el panorama de l’art mataroní.

Amb la perspectiva del temps, que posa les coses al seu lloc, s’ha d’agrair el llegat que aporta a la nostra ciutat Els Dimarts del Llimoner. Escriu, sense cap mena de dubte, una de les pàgines daurades de la nostra història cultural i social com a ciutat.

 
 

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.