Doblaran les ajudes per a la gestió dels boscos amb tomicus

El Departament d’Agricultura calcula que estan afectades 850 hectàrees de pi pinyer a la comarca

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 17 Juliol 2017 09:35

Tomicus Llavaneres

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha anunciat l'obertura d'una nova línia d'ajudes per a la gestió forestal dels boscos del Maresme afectats per la plaga de l'escarabat tomicus. Enguany, doncs, s'hi destinaran 200.000 euros a la tala i trinxat d'exemplars de pi pinyer afectats. Es calcula que es podrà actuar sobre un total de 160 hectàrees de les 850 que el Departament calcula que ja estan afectades a dia d'avui. L'any passat ja es va actuar sobre 150 hectàrees més gràcies a les aportacions de la Generalitat (100.000) i la Diputació de Barcelona (85.000). 

Un 65% de la superfície del Maresme és bosc i, en bona part, està farcida de pi pinyer. Concretament, hi ha 8.800 hectàrees de bosc on aquest tipus d'arbre és present i 6.600 hectàrees són exclusivament pinedes, mentre que a la resta el pi es combina també amb l'alzina.

El deteriorament dels boscos per la manca de gestió forestal ha anat a més amb el pas dels anys, com reconeix la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol. "El valor econòmic de l'activitat forestal és molt reduït", explica la responsable del Departament d'Agricultura. La situació es va començar a agreujar exponencialment l'any passat, amb la proliferació de l'escarabat tomicus per tota la comarca. Aquesta plaga afecta els pins, debilitats pels efectes del canvi climàtic, i en molt poc temps els acaba matant, generant un risc afegit d'incendis i inundacions per l'alta presència d'arbrat mort.


Tomicus escarabat
“No és possible erradicar-la”

Barniol assegura que tot i els esforços de les administracions la plaga "està evolucionant" i avisa que "no és possible erradicar-la", per la qual cosa demana centrar els esforços en donar suport a les associacions de propietaris forestals perquè es puguin afrontar "els punts més crítics", netejar les parcel·les d'arbres morts, així com en fomentar una bona gestió dels boscos. Davant del tomicus, explica, l'única opció és "tallar l'arbre i triturar-lo". Complementàriament cal fer una bona gestió del sotabosc per permetre la regeneració a través d'altres espècies més pròpies de la zona com l'alzina, amb l'objectiu que la massa forestal, de mica en mica, es pugui anar recuperant.

Amb la inversió prevista per a aquest any pel Departament d'Agricultura s'actuarà sobre 160 hectàrees de bosc d'onze municipis de la comarca. L'any passat se'n van fer la meitat 80, a més d'una setantena d'hectàrees més que es van poder afrontar amb una línia d'ajudes de la Diputació de Barcelona. La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol, ha explicat que el Departament està en converses amb la Diputació i el Consell Comarcal per estructurar una taula tècnica de coordinació amb l'objectiu de planificar les accions de manera conjunta entre les tres administracions i les associacions de propietaris forestals.

 

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: