Imprimir aquesta pàgina

Junts pel Sí avisa que "la independència no es demana, es guanya a les urnes i s'exerceix"

Raül Romeva, Oriol Junqueras i Neus Munté apleguen més de 2.000 persones en l'acte central de la campanya electoral a Mataró

Junts pel si

El president d'ERC i número 5 de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, ha avisat aquest dilluns que "de la mateixa manera que la vida, la llibertat i la dignitat no es demanen, no es negocien perquè són innegociables, la independència tampoc no es demana, es guanya a les urnes amb els vots de la gent, s'exerceix i es protegeix". En un acte a Mataró amb més de 2000 persones, Junqueras ha fet aquest advertiment pensant en una hipotètica victòria del bloc independentista i en la posterior negociació amb l'Estat. En la mateixa línia, el cap de llista, Raül Romeva, ha avisat que si la independència té majoria el 27-S, això és el que aniran a negociar, "i no una altra cosa". "Si el dia 27 tenim el mandat democràtic clar, un mandat democràtic massiu, incontestable, que digui clarament que Catalunya vol ser un estat independent, el que anirem a negociar és com farem això, no una altra cosa", ha remarcat Romeva als que parlen d'ofertes del govern espanyol o creuen que Junts pel Sí es farà enrere. La CUP, per exemple, aposta pel trencament immediat amb l'estat espanyol.

Romeva ha subratllat que l'Estat ha tingut "moltes oportunitats per negociar altres coses, moltíssimes, i no han volgut aprofitar-les en el moment que tocava". "Doncs ara ha arribat el moment que han de parlar les urnes", ha conclòs.

El cap de llista de Junts pel Sí ha participat en un acte a Mataró amb el candidat número 5, Oriol Junqueras, i amb la número 8, Neus Munté. Els dos s'han referit a les decisions del TC d'admetre a tràmit els recursos del govern espanyol contra la llei de l'Agència Tributària i la taxa de l'ADSL, el que suposa la seva suspensió. El republicà s'ha queixat que lleis que al Parlament de Catalunya han estat aprovades "sense cap vot en contra, són recorregudes per governs" i poden ser tombades. "Encara que tots els ciutadans estiguin a favor, l'opinió del cap compta més que l'opinió del tot", ha lamentat.

Junts pel si

Igualment, la vicepresidenta del Govern ha defensat que "no és suportable una Catalunya tan i tan ofegada" per l'Estat. I s'ha referit a les dues decisions del TC, "que van en la línia de "recentralitzar, lligar els catalans de peus i mans i ofegar la ciutadania i els sectors productius". L'Estat, ha conclòs, només té dos objectius: "La recentralització constant, anar-nos fent perdre competències i eines per fer polítiques millors i un triple ofec, que és econòmic, social i democràtic".

Munté també ha aprofitat per reivindicar el seu independentisme com a néta d'avis lleonesos. Referència a Pablo Iglesias que també ha fet Oriol Junqueras, que ha assegurat que els catalans també són "germans" de tots aquells que van emigrar a Catalunya, perquè l'Estat "també els va condemnar a la misèria". "Una migració econòmica que també tenia molt d'exili polític, de persecució de gent que s'havia significat en l'època de l'esperança republicana. L'Estat que els va amenaçar és el mateix que ho va fer amb molta gent d'aquesta comarca, i en això també som germans. Ningú aconseguirà que jo no me'n senti profundament agermanat", ha etzibat.