Es crea una comissió específica per vigilar l’ètica, la transparència i el bon govern

Un portal web vinculat a l’Administració Oberta de Catalunya farà més transparent l’Ajuntament

  • Marta Gómez
  • Dimarts, 23 Febrer 2016 13:39

Bote Jerez transparència Ajuntament

Ètica, transparència, bon govern i bona gestió. Aquests són els quatre eixos d’actuació que el govern municipal posa sobre la taula a través d’una comissió específica liderada per un regidor de l’oposició. Aquesta comissió encara no s’ha constituït, tot i que es preveu que ho faci en els primers dies. De fet, ha d’estar constituïda abans del Ple Municipal ordinari del mes de març, que és quan es portarà a votació per la resta de grups municipals, que ja són coneixedors de la proposta. Aquest dimecres l’actuació ha estat presentada en roda de premsa per part de l’Alcalde de Mataró, David Bote, i el regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez.

Tal com ja va portar en campanya electoral el partit dels socialistes, Bote assegura que va renunciar a les dietes i que no té targeta de l’Ajuntament. Una mesura que creu que encaixa amb la responsabilitat de posar en marxa els quatre eixos d’actuació que ara posa sobre la taula el govern encapçalat per ell mateix. De fet, el Pla de Mandat 2016-2019 ja contempla “l’assoliment d’un govern obert, honest i eficient”.

Quatre eixos:
Ètica: definició d’un codi ètic per als electes. Posada en marxa d’un comitè d’ètica.

Transparència: Nou portal web de transparència municipal.

Bon govern: Difondre i posar a l’abast l’open data, impulsar l’agenda oberta de l’alcalde i implantar el projecte de l’alcalde als barris.

Bona gestió: recuperació de les cartes de serveis, impuls de l’administració electrònica, observatori de coneixement urbà, Pla d’Atenció Ciutadana i clàusules socials en la contractació pública.

Ètica i transparència

El codi ètic que es vol desenvolupar és molt similar als codis ètics que ja tenen els treballadors municipals o, fins i tot, altres ajuntaments. El que es vol determinar és el codi de conducta del personal electe i el personal directiu de l’Ajuntament així com els dels seus organismes i les empreses contractades o concessionàries de serveis municipals. Una mesura que passa per “expandir el concepte d’ètica”, assegurava Jerez que afegia “amb valors i responsabilitats”.

La transparència que a partir d’ara vol mostrar l’Ajuntament ve determinada per la constant evolució i obligatorietat de la llei catalana i la llei espanyola de transparència dels organismes públics. La mesura més clara en aquest sentit és la transformació del portal web de transparència que a partir del mes d’abril es posarà en marxa a través del web municipal de l’Ajuntament. Aquesta nova aplicació, vinculada a l’Administració Oberta de Catalunya, detallarà cada un dels ítems que, per llei, un Ajuntament ha de posar a disposició dels seus habitants. “No només volem complir amb la llei sinó, a més a més, fer-ho de manera entenedora i amb vocació pedagògica”, assegurava Bote que afirmava que fins ara la informació hi era però era difícil de trobar i, posteriorment, d’interpretar.

Bon govern i bona gestió

Els objectius de la comissió es basaran també en “exercir una forma de governar diferent, més oberta i participativa i reforçar l’administració municipal amb una gestió més eficient, més sostenible, més accessible i més compromesa socialment”. D’aquesta manera hi ha diferents aspectes que des del govern hi posen èmfasi com ara la creació de l’Observatori del deute, un “tema recurrent”, segons Jerez, que “cal tenir present i ser transparent en tots els sentits”. De la mateixa manera es vol posar “accent destacat en les clàusules socials” com “la responsabilitat social de les empreses o la millora de les condicions dels treballadors”. Bote ha posat l’exemple de les subvencions. Més enllà de donar –per part de l’Ajuntament- i rebre subvencions – per part de les entitats i associacions- ara es determinarà la quantitat de diners que s’atorguen a cada una de les entitats. I això també serà públic i accessible per a qualsevol persona que ho vulgui consultar. Tot plegat “es fa amb molta voluntat i pocs recursos”, ha assegurat l’Alcalde que ho veu com a un gran avenç per a la ciutat.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: