Tractorada històrica a Barcelona per la dignitat de la pagesia

La 'Marxa Pagesa' culmina a l'avinguda Maria Cristina amb més de 500 tractors d'arreu de Catalunya

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 30 Gener 2017 09:56

Marxa Pagesa

Imatge inèdita la que es va veure aquest dissabte pels carrers de Barcelona, amb l'arribada a l'avinguda Maria Cristina de més de 500 tractors. Així finalitzava l'anomenada Marxa Pagesa, que va mobilitzar un miler de vehicles des de dijous per reclamar el reconeixement de l'activitat pagesa i ramadera per part de la societat i del món polític.

Convocada pel sindicat Unió de Pagesos (UP), l'acció volia "renovar el contracte de la societat" amb el camp per al futur més immediat. Els tractors provenien de tots els punts del país, també de Mataró i el Maresme, on van arribar divendres i es van reunir amb l'alcalde David Bote, a qui van entregar un manifest i de qui van rebre suport.

Els pageos van voler denunciar des del sector la retallada de la renda agrària catalana, que acumula una davallada del 39%, en termes constants entre el 2001 i el 2015. La gestió dels espais naturals protegits i de la fauna salvatge és un altre dels aspectes que preocupa el sector tal com es va fer constar en el manifest, llegit per l'històric dirigent d'UP, Pep Riera.

Sis eixos de treball

El document traçava en sis eixos els reptes que s'han d'afrontar perquè "el camp català contribueixi adequadament al benestar de la societat catalana". D'una banda, la "dignificació i reconeixement del paper de la pagesia en la societat"; també el "respecte a la voluntat democràtica de la pagesia professional catalana" que va designar en més de dos terços Unió de Pagesos com el sindicat que els representa. El tercer punt té relació amb la necessitat de posar mesures per "assegurar la justícia i l'equitat en el comerç i la distribució de productes".

El quart eix reclama un "respecte amb les prioritats en desenvolupament rural", destacant que l'Estat ha disminuït en un 74% l'aportació que feia al Programa de Desenvolupament Rural (PDR). Pel que fa al Govern, UP apunta que, tot i l'augment de la dotació econòmica, el sector encara considera insuficients els 340 MEUR destinats del pressupost català. Els manifestants han volgut enviar un missatge a la Generalitat perquè faciliti la incorporació de joves perquè hi hagi relleu generacional; que aposti per la modernització de les explotacions i les mesures agroambientals i, finalment, donar suport a l'activitat a les comarques de muntanya.

De fet, la situació en aquesta zona, perjudicada per la retallada dels ajuts, tot i els esforços que s'han de fer per desenvolupar-hi l'agricultura i la ramaderia, i la gestió de la fauna salvatge (porc senglar, voltors, cabirols o la reintroducció de l'ós bru als Pirineus), va ser el desencadenant per organitzar la Marxa Pagesa, i cinquè eix prioritari d'actuació que es fa constar en el manifest. Durant l'acte, un grup de pagesos van desplegar a la capçalera i davant la fila 0 d'autoritats una pancarta en què es podia llegir: "El president i els alcaldes del parc agrari no volen els pagesos. Volen tudons, conills, senglars i horts il·legals".

El sisè i darrer punt fa referència a la demanda perquè s'aturin les "arbitrarietats" en les que la pagesia i la ramaderia acaben perdent. S'exigeix una legislació "que garanteixi uns espais agraris protegits i productius" davant les amenaces que representa el desenvolupament urbanístic i d'infraestructures i la severitat en el disseny de plans ZEPA (Zona d'Especial Protecció d'Aus).

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: