Imprimir aquesta pàgina

"Hem d'anar a l'arrel del problema, perquè criticar els desafavorits no soluciona res"

La presidenta de l'AV Rocafonda, Maria Majó, reivindica el barri i la feina que es fa per la convivència

Ciutat 2017/2018, plaça joan XXIII

Rocafonda té una de les associacions de veïns més antigues de Mataró. En els 40 anys que té l'associació, el barri ha canviat fins al punt de ser el que coneixem avui: un barri on conviuen multitud de cultures diverses.


Rocafonda és un barri que va sorgir en gran mesura fruit de la bombolla immobiliària. Molts dels edificis no tenen ascensor i amb els anys han anat degradant-se i perdent valor. Els mataronins que hi vivien van acabar traslladant-se a altres barris buscant una millora en les seves condicions de vida, i amb el temps aquells pisos buits van ser adquirits per immigrants.

La població de Rocafonda està composta, sobretot, per gent gran i nouvinguts joves. Des de l'Ajuntament es va posar en marxa un Pla Integral el 2001 que no va donar els resultats que els veïns esperaven. De moment, els problemes col·lectius que els veïns creuen que han de solucionar-se aviat són les zones verdes i l'accessibilitat als edificis mitjançant ascensors.

Sentiment de ciutat

Maria Majó Clavell, presidenta de l'Associació de Veïns, recorda que "Mataró és una sola ciutat, però la gent es queda al seu barri, no es mou per la ciutat. Hi hauria d'haver una dinamització que ens relacionés més i d'aquesta manera la cohesió cultural seria més efectiva."

A l'estiu va haver-hi un conflicte entre alguns veïns i nens que jugaven al parc fins a altes hores de la matinada. Majó explica que els nens estaven allà perquè no tenen altres llocs on estar i els pares no poden permetre's pagar un casal. "Hem d'anar a l'arrel del problema i mirar de solucionar-lo. Criticar els desafavorits no soluciona res."Ciutat 2017/2018, plaça joan XXIII

La feina de l'AV

D'altra banda, l'AV ofereix una gran varietat d'activitats, però hi destaquen els projectes "Dones de barri" i la "Vocalia de dones", que ofereix activitats de lectura, escriptura, xerrades i sortides per fomentar l'amistat entre veïnes. "Moltes immigrants no tenen assumit que aquí les dones també poden treballar i es limiten a quedar-se a casa. L'objectiu d'aquestes trobades setmanals és obrir un camp de noves possibilitats per a elles", explica Majó.

Mataró, una sola ciutat
Hi hauria d'haver una dinamització entre els barris de la ciutat que ens relacionés més i d'aquesta manera la cohesió cultural seria més efectiva"

"Aquest barri és tan bo com qualsevol altre i seguim treballant perquè segueixi millorant. Està ubicat en una zona privilegiada: tenim a prop el mar i la muntanya i estem a dues passes del centre. Els veïns de Rocafonda, a més a més, comptem amb l'afegit de la diversitat cultural", conclou Majó.