En lluita per la defensa del CEO

La pujada del salari mínim aquest 2019 posa en risc els centres especials de treball. Un d'ells és el CEO, el centre d'ocupació de la Fundació Maresme

  • Neus Masnou // Fotos: cedides
  • Dimecres, 20 Febrer 2019 15:46

Ciutat 2017/2019, fundacio maresme

A Catalunya hi ha més de 260 Centres Especials de Treball (CET), entre els quals s'inclou el Centre Especial d'Ocupació (CEO) de la Fundació Maresme. Aquests centres vetllen per assegurar una feina digna a les persones amb discapacitat i fomentar-ne la seva integració al món laboral. Ara, entitats de diversos municipis reivindiquen que la continuïtat d'aquests centres es troba en perill.

Després de deu anys de mòduls congelats, l'augment del salari mínim interprofessional a 900 euros posa a la corda fluixa l'estabilitat econòmica de centres com el CEO. Aquest 14 de febrer la Fundació Maresme va sortir al carrer per a manifestar que aquesta situació, que porta 45 dies sense que s'ofereixi una solució, fa perillar 200 llocs de treball. És la tercera de les mobilitzacions organitzades des de la fundació. L'anterior, el 31 de gener, va reunir un total de 500 persones i es va fer coincidir amb el primer dia de paga que incloïa la pujada del salari mínim.

Increment descompensat

Tot i que des de la mateixa fundació ho consideren “una gran fita social”, asseguren que l'increment del Salari Mínim s'ha implementat de forma unilateral i no ha vingut acompanyat d'un augment del finançament que reben els CEO, que fa deu anys que reben el mateix suport financer.

Albert Vidal, director general de la Fundació Maresme, assegura que l'entitat es troba en millor situació econòmica que altres centres i que la viabilitat del CEO del Maresme no perilla a curt termini. De fet, el del Maresme ha estat un dels pocs centres especials que aquest gener ha pagat als seus treballadors la retribució adaptada al nou salari mínim, en contrast amb un gran nombre d'entitats que s'ha decantat per aplicar l'augment del sou més endavant, en caràcter retroactiu.

Segons la Fundació Maresme, el sector se sent "menystingut, enfadat i ofegat"

Sigui com sigui, aquesta remuneració de 900 euros mínims s'ha assolit a costa d'absorbir els complements –com per exemple el d'antiguitat– dins aquesta xifra. És a dir que, com a mesura transitòria, aquest gener al CEO del Maresme va cobrar el mateix una persona que fa vint anys que treballa a l'empresa que una que en fa dos. Vidal assegura que no estan “contents” d'haver hagut d'adaptar aquesta mesura, i espera compensar-ho un cop el problema es resolgui.

La solució que es requereix passa obligatòriament per un augment de finançament per part de la Generalitat, d'acord amb els pressupostos que es dictin a Madrid. El Dincat, el sindicat que agrupa més de 300 entitats que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual, reclama que el Govern espanyol destina 50 milions d'euros als centres de treball, quan  asseguren que “se'n requereixen 119,1 milions”.

Ciutat 2017/2019, fundacio maresme

Conseqüències per la inclusió

A la Fundació Maresme defensen que les persones amb discapacitat “han d’estar al món laboral, amb les ajudes corresponents, però han de ser-hi”. A tal efecte, combinar un finançament privat amb fons públics és indispensable.

Les persones amb alguna discapacitat, per les dificultats que enfronten, requereixen una persona especialitzada encarregada d'ajudar-los a superar els obstacles en el procés d'incorporació, com podrien ser psicòlegs o assistents socials. D'aquesta manera, per a l’empresa que contracta el servei d’aquestes persones a un centre de treball, la seva productivitat és limitada.

L’administració té la funció de corregir el desequilibri entre la productivitat del treballador amb discapacitat i el salari que se li ha d’atorgar. Ara, amb l’augment de salari mínim interprofessional, es requereix una inversió major per assolir el mateix equilibri.
La conseqüència directa de la falta d'un pressupost suficient fa que les persones amb una discapacitat mínima tinguin una incorporació al món laboral més ràpida que les persones amb un nivell de discapacitat més severa.

Demanen inversió: El Dincat demana a l’Estat una inversió de 69,1 milions d’euros més, i a la Generalitat, 5,7M

Ciutat 2017/2019, fundacio maresme

El CEO i l'Ajuntament

Des de la Fundació Maresme, Albert Vidal creu que seria excessiu esperar que les empreses estiguin disposades a pagar un preu més elevat pel servei dels Centres Especials de Treball per tal de compensar els costos extra que ha suposat el nou salari mínim interprofessional (SMI).

És una proposta, però, que sí que es va fer el 31 de gener a l'Ajuntament de Mataró, que compta amb la contractació del servei de manteniment de parcs i jardins del CEO des de fa 25 anys. Vidal explica que “hi ha voluntat de fer-ho, però la llei de contractació pública és una barrera”. El contracte, de quatre anys, no es pot modificar fins d'aquí a dos anys, tot i que la Fundació Maresme reclama que els concursos haurien d'adaptar-se a la nova realitat.

Actualment se sospesa l'opció de fer un nou concurs, quelcom que deixaria oberta l'opció que una altra empresa acabés ocupant la posició actual del CEO.

Emergència

La situació té a tots els centres especials de treball a l'espera d'una resposta. De moment, el grup Dincat ja ha anunciat una manifestació que preveuen massiva el 28 de febrer a Barcelona per protestar contra el que viuen com un “abandonament” per part de l'administració.

Des de Fundació Maresme van més enllà i reclamen que volen tenir ja “una xifra i un compromís per escrit”. En especial, els preocupa, i molt, el fet que, si no es proposa una solució en qüestió de pocs mesos, “hi haurà entitats que petaran”.

El Dincat, l'entitat sense ànim de lucre que agrupa més de 300 entitats que treballen en l'àmbit social i de la discapacitat intel·lectual, convoca una manifestació massiva i de protesta. Serà a Barcelona aquest diumenge 28 de febrer.Ciutat 2017/2019, fundacio maresme

Demandes

Ajuntaments

Es demana que adaptin els concursos públics al nou salari mínim interprofessional (SMI), establert aquest 2019 en 900 euros.

Estat Espanyol

Reclamació d'un finançament més adequat.

Generalitat

Es demana més finançament i un fons d'emergència.

Empreses

Una de les reclamacions és que les empreses tinguin un compromís de contractació amb els CET.

 

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: