La Torre Barceló, per ara no

La pressió dels veïns en contra del projecte i la possibilitat de perdre la votació fan que el govern no porti a aprovació el pla urbanístic del gratacels

  • Redacció
  • Dimarts, 09 abril 2019 11:38

Torre Barceló 2

Dijous passat, en el Ple Municipal d'abril, s'havia d'aprovar el pla urbanístic de la Torre Barceló, l'edifici de 26 plantes que ha de canviar la fesonomia l'skyline mataroní. Finalment, però, el govern va retirar el punt de l'ordre del dia per evitar-se una derrota. En l'Audiència Prèvia, la plataforma 'Nosaltres, Ronda Barceló' que agrupa els veïns de la zona havia demanat que no es tramités aquesta aprovació i tot i que en un primer moment el propi alcalde els va assegurar que sí que tiraria endavant, finalment es va retirar l'aprovació. Per possibles vots en contra o per no fer foc d'encenalls en temps preelectoral, el Pla de Millora Urbana no tenia prou suports. La Torre Barceló anunciada, de moment no té via lliure.

La plataforma veïnal contra el projecte s'ha mogut els darrers mesos i assisteix a la nova situació a mig camí entre la satisfacció de veure com la seva principal demanda, que no s'aprovés el pla, es complia i l'expectativa de ser conscients que el govern no renuncia al seu projecte. "Tant si és una maniobra electoral com si no ho és, ara tenim més temps i ens seguirem movent", explica Pilar Anguera, una de les seves portaveus. També en nom seu va prendre la paraula Jordi Cabrera que assegura que "tindrem una actitud activa per mirar que no s'aprovi allò amb el que no estem d'acord, tots vam comprar un pis sabent que tindríem un gratacels al davant però no el projecte que ara es vol aprovar".

Ciutat 2017, ronda barceló

La discrepància

El projecte de la Torre Barceló va tornar a estar sobre la taula l'any passat, quan el govern el va presentar retocat respecte el primer planejament, d'una dècada enrere. A grans trets, l'edificació d'aquest bloc passava de 22 a 26 plantes, era més esvelt, incorporava un sòcol comercial i terciari i no es vinculava al pas soterrat de la Ronda Barceló. La plataforma 'Nosaltres, Ronda Barceló' no només va arrufar el nas, sinó que es va començar a moure per fer patent que aquell projecte no era l'original. I per denunciar les diferències entre un i l'altre. Jordi Cabrera explica que "el projecte inicial preveia un parc, una zona verda de 1.000 metres quadrats que era el que justificava tanta edificabilitat del gratacels però amb la nova proposta aquest espai ha desaparegut". La plaça queda engolida per la proposta de sòcol i, a més, això li treu el caràcter que Cabrera defineix "de catifa, de trampolí entre la ciutat i el mar i de destacar l'edifici de La Farinera". 

El que es volia aprovar al Pla de Millora Urbana és, pels veïns, un greuge important. "Posen el gratacels a primera línia, de la plaça de 1.000 metres es passa a un passadís perillós de només cinc metres d'amplada entre els dos edifici i a sobre amaguen l'antiga fàbrica", denuncia Anguera.

Dignificar el barri

La plataforma es mostra expectant al següent moviment del govern, que tornaria a passar per portar el PMU al Ple Municipal, sigui el de maig o un d'extraordinari o directament al proper mandat. Cabrera, membre de l'associació assegura que els veïns estan "a favor que per fi s'urbanitzi i els desenvolupi el sector però d'acord amb els plans inicials, respectant les càrregues establertes llavors". Pilar Anguera, també portaveu, assegura que el nou projecte hauria de passar per "una urbanització per tot l'àmbit i no només per la seva façana" i denuncia que "no hi ha cap pla per l'edifici de la Farinera ni per la zona industrial de la part baixa de Ronda Barceló". Els veïns, asseguren, volen dignificar tota la zona que defineix com "un Bronx, amb prostitució a la Nacional i tràfic de drogues a la zona industrial". 

Ciutat 2017, ronda barceló

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: