Imprimir aquesta pàgina

Mataró reivindica la Capella dels Dolors com la major joia del barroc català

L'obra d'Antoni Viladomat se sotmet a una restauració total durant un any

Capella dels Dolors

La Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró ha inaugurat aquest dimecres la restauració del seu conjunt pictòric, obra del pintor Antoni Viladomat. Un equip del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha treballat durant tot un any per netejar les pintures de vernís i les diferents repintades que s'han fet al llarg dels seus més de 300 anys d'història, amb l'objectiu de tornar a fer lluir la ma de l'artista, amb una intervenció pictòrica molt respectuosa amb l'obra original. La Capella dels Dolors de Mataró es considera la millor obra de Viladomat i els entesos la consideren una de les grans joies del barroc català, per la seva antigor i pel seu estat de conservació.

La Capella dels Dolors és un conjunt pictòric d’uns 300 metres quadrats que Antoni Viladomat va pintar entre 1722 i 1737 i que està catalogada per la Generalitat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Al llarg dels anys s'havien fet diferents actuacions per resoldre problemes d'humitats i estructurals i ara ha estat el torn de recuperar el valor artístic de les pintures, que s'havien anat deteriorant amb el pas del temps.

La Capella Sixtina del barroc català

L'alcalde de Mataró, David Bote, ha destacat aquesta inversió en el "continent", però celebra que ara s'hagi pogut actuar sobre el "contingut" d'una dels tresors patrimonials més importants que té la ciutat. En total l'actuació a la capella ha suposat una inversió de 533.000 euros, finançats a parts iguals pel Departament de Cultura, l'Ajuntament i l'Arquebisbat de Barcelona.

L'objectiu de la intervenció a les pintures era el de preservar el conjunt, aturar les degradacions i eliminar-ne els seus efectes. Àngels Solé, del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, assegura que es tracta d'un dia "important i emocionant" per Mataró, però també per a tot Catalunya perquè, assegura, no hi ha altres conjunts patrimonials d'aquest ordre al país.

En aquest sentit, un dels membre del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, Xavier Alarcón, detalla que la Capella dels Dolors és "extraordinària" per la seva antigor –té més de 300 anys–, perquè mai ha estat destruïda ni reformada i perquè és la joia del barroc català més ben conservada. Segons el regidor de Cultura de Mataró, Joaquim Fernández, es tracta de "la 'Capella Sixtina' del barroc català".