Imprimir aquesta pàgina

Una Concha d’Or i una cinta ambientada a Mataró, estrelles de la 31a Mostra de Cinema

La Mostra de curtmetratges deixa de tenir premis en metàl·lic

A partir del proper 28 d’octubre i fins l’1 de novembre, Mataró s’omple de cinema amb la posada en marxa de la 31ª edició de la Mostra de Cinema. En aquesta ocasió, però, la cita cinèfila mataronina pateix una sèrie de variacions degudes a la “conjuntura”, tan econòmica com circumstancial. Tal i com han explicat el matí d’avui dimarts 20 el President de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès, i dos dels membres de la comissió organitzadora de la Mostra, Jacint Fornols i Jesús Gonzàlez, la cita d’enguany s’ha vist afectada per una sèrie de factors “ineludibles” com les obres del Teatre Monumental que, unides a una reducció del pressupost, han obligat a “posar imaginació”, en paraules de Penedès.

 

Problema de dates

Malgrat una reducció del 30% del pressupost, la programació no s’ha vist afectada per aquest fet, sinó per un problema de dates. “S’han d’aconseguir títols que ja s’hagin estrenat en altres festivals de renom, que hagin passat per on han de passar per promocionar-se”, ha explicat Jesús Gonzàlez. En aquest sentit, precisament, les dates no han ajudat gaire ja que festivals que han nodrit habitualment la Mostra com el Festival de Sitges han estat massa propers per tancar acords de projecció amb temps. Tot i això, en relació amb l’edició anterior, s’ha passat de 9 títols als 7 d’enguany. Això, però, també es veu com un punt a favor. “Hi havia gent que es queixava que no podia seguir tota la programació, ara sí que podran”, defensava Fornols.

Entre els títols que es podran veure destaca la cinta que obrirà la mostra dimecres 28, “City of Life and Death” de Lu Chuan. Jacint Fornols ha definit aquest títol, Concha d’or al Festival de Sant Sebastià, com “imprescindible” i en la línia d’altres títols d’enguany –com “Los condenados” de Isaki Lacuesta- que recuperen la memòria històrica.

 

Mataró, l’estrellaEls títols que es projectaran dins de la Mostra portaran els espectadors arreu del món, no només pel seu país de producció sinó pels seus escenaris. D’aquesta manera, des dels estats del sud de nord-america fins a la Xina i el Japó, passant pel Regne Unit i Mataró. Precisament, un títol rodat a la ciutat és la gran estrella d'enguany. Protagonitzada per Paco Morán, “Última sesión” de Francesc Páez es va rodar el passat 2007 en escenaris reconeixibles de la ciutat com la Plaça Gran, Santa Maria o el Foment. “És la pel·lícula de la Mostra”. Així l'ha definit Jesús Gonzàlez durant la seva glossa. “Una història que, com Cinema Paradiso, mira el cinema amb nostalgia”. La cinta, que s’estrena a la ciutat, ha tingut el suport de l'Ajuntament.Altres peculiaritats de la programació inclouen l’adaptació d’un guió inèdit de Tenessee Williams –“La pérdida del diamante lágrima”- amb actors ‘made in Hollywood’ com Chris Evans, Bryce Dallas Howard i Ellen Bustyn; una cinta espanyola protagonitzada per Carmen Machi (Aída); i una comèdia britànica amb el protagonista de Los Soprano, James Gandolfini –“In the loop”-, entre altres. “Mai hem tingut i és difícil que tornem a tenir tantes estrelles conegudes”, ha comentat Gonzàlez.

Sense premis econòmics

Igual que la programació i la infraestructura, la Mostra de Curtmetratges també pateix canvis. Enguany des de l’IMAC s’ha apostat per no premiar amb una dotació econòmica els títols guanyadors. Penedès ha explicat que es tracta d’una decisió política ja que l’objectiu és “igualar tots els ajuts que es donen a la creació”. D’aquesta manera, se seguiran donant ajuts pel procés creatiu però ja no se’n donaran pel producte acabat. “Veiem la exhibició i el reconeixement com un altre tipus de premi”, ha afegit. La decisió va crear una certa polèmica. Penedès, però, veu com “una confirmació de la bona decisió” el fet que, tot i no tenir premi en metàl·lic, s’hagin presentat 116 curts a concurs. Com és habitual, els curtmetratges acompanyaran els títols de la Mostra abans de la projecció.