Imprimir aquesta pàgina

Mor als 88 anys l'actriu Montserrat Julió

Va fer carrera a Xile, exiliada després de la Guerra Civil

Montserrat Julió

La mataronina Montserrat Julió Nonell ha mort als 88 anys. Julió era coneguda com a actriu de teatre i de cinema i també ha exercit la direcció teatral i l'escriptura. Nascuda a Mataró el 1929, amb només deu anys la seva família es va haver d'exiliar primer a França i després a Xile. No es va tornar a establir a Mataró si bé la ciutat li va retre homenatge públic dins els actes de Sant Jordi del 2015.

Amb el final de la Guerra Civil, la família Julió va haver de fer les maletes. El seu pare va ingressar a un camp de concentració a França. Finalment van emprendre el viatge transatlàntic a bord del conegut Winnipeg, el vaixell que va fletar el llavors cònsol de Xile a França Pablo Neruda, i que va traslladar més de 2.500 exiliats de la Guerra Civil a Amèrica. La família Julió es va establir a Xile on va formar part del nucli d'amistat del mateix Neruda o Gabriela Mistral.

Montserrat Julió va cursar Art Dramàtic a la Universitat Catòlica de Xile i aviat va ser molt reconeguda en l'escena teatral xilena. Va passar al món del cinema participant en diferents pel·lícules com a actriu i més endavant en la faceta de guionista. Va fer televisió i finalment també va publicar literatura.