Abel Julien guanya l'Helena Jubany

El jurat escull 'L'ocell de Brinkley, Arkansas' entre les 72 obres presentades

  • Redacció
  • Dilluns, 03 Desembre 2018 12:00

Premi helena jubany

Abel Julien és el guanyador del Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats d'aquest 2018. Així es va donar a conèixer diumenge a la Biblioteca Antoni Comas, en l'acte de proclamació que va servir fer fer públic que 'l’ocell de Brinkley, Arkansas ' era l'escollida entre les 72 presentades. El jurat l’ha considerat mereixedora del premi “perquè es tracta d’un text original, molt ben redactat, narrativament coherent, divertit i amb un punt d’ironia. I perquè la narració de la història que s’hi conta és àgil i ben ambientada. Llisca com si el lector la sentís directament de la veu del narrador, fins al punt que s’hi veu ficat a dintre, enganxat al seu discurs, que flueix amb intensitat creixent”.

Lluïsa Esteve, crítica literària, va glossar l’obra guanyadora: “Ens situa en un llogarret de pocs habitants, tranquil i avorridot, on només de tant en tant s’hi perd algun aficionat a la ornitologia. Oi que si en fóssiu l’alcalde faríeu mans i mànigues per atraure-hi  visitants i turistes que hi deixessin força calerons i així aconseguir que el poble sortís a totes les guies i que els veïns en traguessin un bon profit? Afegiu-hi que l’acció passa a l’Amèrica profunda i ignota i que a més teniu èxit! Llegiu-lo, us agradarà.”

L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, l’Ajuntament de Mataró i el diari Ara convoquen el premi amb la finalitat de mantenir viu el record d’Helena Jubany, enamorada del món dels llibres des de tots els angles, i d’encomanar el seu gust per la lectura i la ficció literària tant en el vessant escrit com en el de la transmissió oral.El premi ha comptat amb la implicació de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró que, a través d’un conveni amb l’Associació, aporta 2.500 euros al projecte. També hi col·labora el diari Ara, que en distribueix la publicació, així com els socis de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente i mecenes particulars.

L’autor

Abel Julien (Barcelona, 1963) és ornitòleg i treballa com a cap de la Unitat de Divulgació i Formació de l’Institut Català d’Ornitologia, entitat a la qual està vinculat des dels seus orígens, a principi dels anys 1980. La seva activitat principal consisteix a fer divulgació de l’afició a l’observació dels ocells entre el gran públic i a desenvolupar programes de formació per a aquells que volen iniciar-se o aprofundir en aquesta activitat lúdica i científica al mateix temps.

El seu blog ofereix resums divulgatius d’articles científics, tècniques d’observació d’ocells, itineraris ornitològics i crítiques de llibres entre moltes altres coses relacionades amb l’ornitologia, fent-ho de forma didàctica i planera per tal que tothom hi pugui trobar informació que li permeti gaudir d’aquesta activitat.