Mostra de Cinema: Avui el documental ‘Mur’

El drama que es viu amb la construcció del mur entre Israel i Palestina, a la pantalla

La construcció del mur que separa Israel del poble palestí és el fil conductor d’aquest film que recull impressions d’israelians i palestins que desafien el discurs bèl·lic imperant. Simone Bitton (Marroc 1955) reivindica en aquest documental la seva doble condició de jueva i àrab i prova d’esborrar les formes simbòliques de l’odi que a diari es viu en el conflicte històric entre Israel i Palestina.

Per defensar-se dels possibles atacs palestins, Israel ha començat a aixecar un mur que està destruint un dels paisatges de més interès històric del món i alhora tanca un poble i n’aïlla un altre. Les declaracions, tan en hebreu com en àrab, de persones afectades per la construcció d’aquest terrible mur gosen obrir-se camí entre l’atordidor soroll dels buldòzers i dels dispars. La mirada de Bitton respon inicialment a les formes del documental, però va més enllà fins a convertir-se en un sentit lament i una reflexió personal sobre l’odi, la separació, l’aïllament, la ràbia i, en definitiva, la tragèdia implícita en tot conflicte i de la qual són víctimes milers de persones.

Contrastos
El drama polític i social que regnen a Palesina contrasta amb la bellesa d’un paisatge mil·lenari destruït per l’odi. Són aquesta bellesa i la humanitat dels personatges anònims que apareixen al ‘Mur’ l’últim regal que s’ofereix a l’espectador abans de desaparèixer darrere el mur. La pel·lícula va guanyar el Premi del Jurat al Festival de Cinema de Sundance de 2005.

Tot just abans del passi del fil de Simone Bitton es projectarà el curtmetratge de David palomares ‘Tener y ser’.