Imprimir aquesta pàgina

El Carnestoltes potencia la Rua General

El programa d’actes recupera el Sant Sopar i busca millorar el so i la llum de l’acte principal

Cultura 2013, Rua Carnestoltes

Dijous vinent, penúltim dia de febrer, és Dijous Llarder i amb ell, com marca la tradició, s’iniciarà el Carnestoltes. Set dies de festa, actes i descontrol que enllaçaran amb la Quaresma que s’advé el vespre del Dimecres de Cendra.


La festa, que aquest any té un cartell dissenyat per l’artista-cyborg Neil Harbisson, presenta com a grans novetats l’aposta per potenciar la Rua, l’acte per excel·lència i més participat de la festa. La cercavila de comparses tindrà el mateix recorregut que els darrers anys però incorporarà més il·luminació i una sonorització homogènia a tot el recorregut i tota la comitiva.
Acabarà al Parc Central des d’on l’activitat es desplaçarà al local dels Capgrossos de Mataró on hi haurà sopar i ball popular. L’altra gran novetat és la recuperació del Sant Sopar i l’escenificació de la mort d’en Pellofa, el dimarts a la nit.

La voluntat de la Comissió de Carnestoltes, de la que participen les diferents entitats carnestoltenques de la ciutat, és fer la festa encara més participativa que en les darreres edicions. El binomi format per Pere Vázquez i Jéssica Pérez tornen a coordinar la festa i especialment l’escenificació d’en Pellofa, el Rei dels Poca-soltes que arribarà divendres a la ciutat i farà l’esperat pregó des de l’Ajuntament. Des de dijous i fins dimarts, també com a novetat, la Momerota i la Momeroteta –d’esperit carnestoltenc– “dormiran” a l’Ajuntament.

Enguany les dues figures participen més que mai de la festa i sortiran el Dijous Llarder a pixar vi en paral·lel a la repartida de truites de l’Hermandá de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa, seran divendres al Pregó i també aniran, la Momeroteta al Ball Infantil de diumenge, i totes dues al Sant Sopar.

Recupera el Sant Sopar
Una altra de les novetats del programa és el retorn del Sant Sopar, en el decurs del qual en Pellofa XXXVIè morirà. El sopar popular es farà a El Públic, on el Rei dels Poca-Soltes anirà en comitiva amb la seva comparsa i òbviament els Botargues i les momerotes.

La resta d’ingredients que els darrers anys han consolidat el programa de la festa segueixen inalterables amb el protagonisme creixent del Ball de Gitanes el dissabte al migdia, Rua a la tarda i vespre, i ball a la nit del mateix dia, mentre diumenge es consagra al públic infantil amb un Ball a la Plaça de Santa Anna amb el mateix Pellofa present.

El que es manté sense canvis substancials és el Dimecres de Cendra, el darrer dia del Carnestoltes i el què, amb el Rei Pellofa ja mort, té més pes en el programa. Els horaris i espais de tot l’Enterrament de la Sardina seran els habituals i l’acte acabarà amb l’entronització de la Vella Quaresma a la Plaça de la Peixateria, on cada diumenge de Quaresma al punt de la una del migdia se li serrarà una de les potes fins que sigui Pasqua.

Cultura 2013, retol Carnestoltes

Menció a banda mereixen els Portafardells, l’única entitat carnestoltenca que es manté fora del programa oficial de la festa però que compten amb gran claca en les seves dues aparicions. Els Portafardells recuperen aquest any la Portabardellada a l’antiga, com a corre-bars per diferents establiments del centre que la comparsa recorrerà seguint l’itinerari habitual des d’on anirà dient els seus versots.