Imprimir aquesta pàgina

Mariona Batlle, al cor de Les Esmandies

Mariona Batlle, coordinadora d'activitats del casal de barri de Les Esmandies.

Perfils 2014/2015, perfils-Mariona Batlle

Malgrat que molts mataronins desconeixen la història de la casa pairal i les activitats que s’hi realitzen avui en dia, Les Esmandies i el seu casal de barri són un veritable “tresor”, en paraules de la seva coordinadora d’activitats, Mariona Batlle. I és que els veïns i usuaris de l’espai són el cor d’aquest equipament que ja fa quaranta anys que batega.

“Quan vaig venir a viure al barri de Peramàs als anys 90, vaig entrar a l’Associació de Veïns per formar part d’una coral”, recorda Batlle. Des d’aleshores, no ha abandonat aquesta organització, que comparteix l’espai de Les Esmandies amb el Moviment Educatiu del Maresme, l’associació Aikido i l'Esplai Garbí.

Per a Batlle, Les Esmandies segueixen sent un espai “necessari i primordial pel barri, però també per a Mataró”. “És vital que existeixin espais d’aquestes característiques perquè permeten desenvolupar un munt activitats pensades per a la gent”, assegura Batlle, que reconeix que l’ideal seria que “hi hagués casals de barri com aquest a cadascun dels barris de la ciutat”. No només per la importància que generin iniciatives pròpies, sinó també per dotar amb un espai de trobada "entitats ja existents o propiciar que en neixin de noves".

Aquesta vinculació tan estreta amb l’associacionisme no és casual. “Vaig introduir-me en el món del voluntariat quan tenia 20 anys, amb l’agrupament escolta Antoni Comas i altres organitzacions com les organitzacions de pares dels centres educatius on van estudiar els meus fills”, recorda Batlle, que remarca que “és gràcies al voluntariat que hi ha moltes iniciatives que es tiren endavant en una ciutat com Mataró”.
Per això insisteix: “Si tothom hi dediqués una petita part del seu temps, estic convençuda que construiríem una ciutat millor”.

“Es va lluitar molt per tenir aquest espai per la gent i la ciutat ni el coneix ni el valora prou"

40 anys d'una reclamació veïnal
Són moltes les activitats que s'han organitzat per celebrar que fa quaranta anys es va evitar l'enderrocament del que avui són Les Esmandies.  "Es va lluitar molt per tenir aquest espai per a la ciutadania i encara avui ni es coneix ni es valora prou", lamenta Batlle, que el considera un "tresor".

APUNTS
Defineix-te: Alegre i amb molta empenta
Un llibre: 'El senyor dels Anells' de John R.R. Tolkien
Una pel·lícula: 'Memorias de África' de Sydney Pollack
Un viatge: Em va impressionar Egipte
Un referent: Pere Casaldàliga o Martin Luther King
Un repte: Seguir així d'activa molts anys!