Marc Vilajuana, l'art de la creació

El jove mataroní es dedica a les arts escèniques

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 07 Febrer 2018 15:29

Perfils 2017/2018, perfils-marc vilajuana

Els més petits de la casa el coneixen com a 6Q de la família Super3, un robot de cuina creat per l’Àlex. Ell és en Marc Vilajuana, un jove artista mataroní d’allò més polifacètic que es mou per diverses disciplines dins les arts escèniques amb total comoditat. En Marc canta, balla, actua i escriu textos teatrals.

Tot i haver tastat les arts plàstiques, se centra en les arts escèniques des que les va descobrir quan era un nen. Va començar a fer teatre i confessa que li feia molta vergonya. Quan s'hi va anar endinsant, va perdre la timidesa i es va interessar per la música. Va fer teatre a l’Aula de Teatre de Mataró i després va fer un cicle Superior d’interpretació a Barcelona. A més, també va aprendre dansa i, tot i que el teatre és la seva disciplina originària, totes les arts escèniques han tingut moments de pes a la seva vida.

«M’agradaria aprendre altres coses com la filosofia o la pintura», relata Vilajuana. Per ell, la gràcia rau a ser curiós i «mantenir l’interès per aprendre i fer més coses», conclou. La pregunta és la seva religió perquè, segons explica, «permet ser constantment canviant». «No m’interessa aferrar-me a una idea de mi mateix o del que succeeix perquè anar amb l’interrogant permet explorar molts més àmbits», destaca.

Fa uns cinc anys que dedica temps a la creació, primer amb el duet Simbiosi basat en la música, i després amb la Companyia Manos, els quals parteixen de la dansa. «A partir d’aquesta, però, neix humor, improvisació, teatre de gest, entre altres coses», afirma Vilajuana. Viu l’art i la creació com «un tub per escapar» i té clar que ell necessita aquest espai de creació per trobar-se a si mateix amb un llenguatge «que no és el comú». «Necessito moure’m mitjançant el cant, la dansa i l’expressió», destaca.

Per a en Marc, la gràcia rau en ser curiós, mantenir l’interès per aprendre i fer més coses»

Set autoretrats
Cal destacar que recentment ha presentat la seva primera peça solo de creació de llarga durada titulada ‘Set autoretrats’. En ella, Vilajuana fa un dibuix de la seva persona, fent un 'matxambrat' per construir la seva identitat amb set petites peces de diferents temàtiques i disciplines. «Són set perfils en els quals m’he trobat tant físicament com personalment», conclou. És una peça multidisciplinària de 50 minuts que de moment s’ha pogut veure a Porta 4 i que espera poder moure a més espais.

APUNTS
Defineix-te: sóc una pregunta
Un llibre: 'El sentido de la vida humana’
Una pel·lícula: ‘Sílení’, de Jan Svankmajer
Un viatge: a Armènia
Un repte: vomitar davant d’una multinacional
Un somni: desprendre’m de totes les etiquetes i poder 'ser'