El joc de l'aualé: càlcul i estratègia

Més de 12.000 mataronins saben jugar a l'aualé, el joc africà que va arribar a la ciutat fa 15 anys

  • Marta Gómez // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dijous, 12 Maig 2016 11:01

Especials 2014/2015, competició aualé 1

Què és el joc de l'aualé? Sabeu jugar-hi? Des de fa 15 anys, i aquest 2016 se celebra l'aniversari, s'ensenya aquest joc a escolars de sisè de primària de prop de 20 escoles de la ciutat. Cada any al voltant d'uns 700 alumnes, doncs, aprenen a jugar-hi. Què té d'especial?
L'aualé és un joc de procedència africana que pretén ensenyar als seus infants a comerciar i, paral·lelament, a socialitzar-se entre ells. Associacions com la de Musu Kafo a la ciutat de Mataró han aconseguit que, més enllà de comerciar, els nens i nenes aprenguin part de la seva cultura i es puguin transmetre els valors africans que apareixen entre sembrar i recollir les llavors -que representen les fitxes- d'aquest joc agrari.
Aquesta setmana descobrim l'aualé i expliquem quina incidència té en els alumnes mataronins.


Des del Servei d'Igualtat i Ciutadania de l'Ajuntament de Mataró ja fa 15 anys que es va apostar per la integració del joc de l'aualé a la ciutat. Es va tirar endavant de la mà de l'Associació Musu Kafo i des d'aleshores al voltant de 20 escoles cada any han ensenyat aquest joc als alumnes de sisè de primària del seu centre. Es calcula que un total de 12.000 alumnes, més o menys uns 800 per any, han après al llarg d'aquest temps a jugar a l'aualé.

De fet, el projecte del joc de l'aualé es treballa conjuntament des d'aquest servei de l'Ajuntament amb la Direcció d'Esports. Dos serveis que ja contemplen habitualment diferents projectes relacionats amb la sensibilització per a la diversitat sociocultural que ha suposat l'arribada de persones d'arreu del món a la nostra ciutat.
L'aualé, el joc de taula en qüestió, procedeix d'Àfrica, tradicionalment del nord del Golf de Guinea. Aquest joc s'ha d'entendre com un mancala, amb el que coneixem com a conjunt de jocs de tauler amb forats. L'aualé és el mancala africà més conegut.
Valors positius

La pràctica d'aquest joc té uns objectius molt específics que valoren molt positivament tant des de l'associació Musu Kafo com des del Servei d'Igualtat i Convivència de l'Ajuntament. Aquest joc el que pretén és fomentar els valors positius de la interculturalitat, aprendre noves pràctiques d'esport i facilitar-ne l'accés, augmentar l'atenció i la concentració dels infants, potenciar els valors positius de jugar, com la cooperació i cohesió del grup o la reflexió i el foment de la participació ciutadana i els valors integradors.

 

"És un joc bàsicament d'estratègia i de càlcul"

Ens ho explica Jalika Jammeh, membre de Musu Kafo que afegeix: "A l'Àfrica s'hi juga entre els grups ètnics per relacionar-se i fer amics i és el mateix que volem que passi aquí". "Els nens es relacionen a tot arreu per fer amics i aquest joc ho potencia", assegura la presidenta de l'associació, Mariama Touray.
"No només veiem que sigui important que l'alumnat conegui aquest joc que crea cultura de Mataró i, per tant és cultura mataronina, sinó que volem que s'entengui que és un joc d'estratègia i càlcul d'una altra cultura i que també fem a Mataró", explica Laia De Balanzó, tècnica del servei d'Igualtat i Ciutadania de l'Ajuntament de Mataró.

Campionat mataroní

Aquesta setmana el repte d'intentar ser el millor en jugar a l'aualé s'ha portat a terme per part dels 682 alumnes que han participat en el campionat local. En aquest curs un total de 17 escoles han participat del projecte que ha posat punt final aquest passat dimarts i dimecres. L'encontre, que ha enfrontat 341 parelles, ha determinat el guanyador del campionat final "Juguem a l'aualé" a Mataró.
L'escola guanyadora d'aquest any, coincidint amb l'aniversari, rebrà un premi especial i és que es podrà enfrontar a una escola de Gàmbia. Aquesta escola africana ha inaugurat recentment la seva aula d'informàtica i també per celebrar-ho intentaran guanyar als mataronins a través d'aquesta partida a l'aualé virtual. Els més fins en estratègia, sempre que la tecnologia no falli, guanyaran la partida definitiva.

Especials 2014/2015, competició aualé 3Maig Intercultural
La celebració dels 15 anys de l'aualé a Mataró s'engloba en les activitats que commemoren el Dia Internacional de la Diversitat Cultural i que s'han emmarcat en el que n'han anomenat "Maig Intercultural". Des de l'Ajuntament de Mataró i el Consell Municipal de Solidaritat, Cooperació i Convivència, per a aquest any han programat fins a 18 activitats, fet que consolida la cita a la ciutat. "Volem posar en comú totes les cultures que conviuen a Mataró", assegura De Balanzó. "Totes les cultures de la ciutat aporten alguna cosa al municipi i, en el fons, fan que la vida a Mataró sigui més fàcil", creu Honorato Campos, membre del Consell Municipal de Solidaritat, Cooperació i Convivència de l'Ajuntament de Mataró.

I és que la ciutat de Mataró, si per alguna cosa es caracteritza, també, és per la seva multiculturalitat i diversitat ètnica. "Hem assumit aquesta diversitat cultural sense adonar-nos-en, al llarg de molts anys, i això segueix passant", diu De Balanzó que conclou: "Tot ha d'anar sumant: des del nou any xinès fins, per exemple, el Ramadà, passant pel joc de l'aualé".

Especials 2014/2015, competició aualé 2Recollir, sembrar i capturar
El concepte d'aquest joc està relacionat amb l'agricultura i és per això que hi ha tres fases: la de sembrar les llavors, recollir-les o capturar-les.
Hi ha un tauler rectangular amb dues fileres de sis forats cadascuna. Es juga individualment un contra un. A l'inici del joc i a través del diàleg s'acorda qui començarà i s'omplen tots els forats amb quatre llavors per forat. Comença el joc en sentit antihorari i cal recollir i sembrar les llavors quan es produeixen unes condicions determinades.
El primer pas és recollir les quatre llavors d'un dels forats, el segon sembrar-les: repartir les llavors recollides pels forats consecutius, una a cada forat.  Si l'última llavor sembrada s'ha fet en el camp de l'adversari i coincideix que en el forat hi ha dues o tres llavors, el jugador que està en joc les capturarà. La captura de llavors seguirà al forat consecutiu de la dreta. Si aquest també conté dues o tres llavors també les capturarà. I així successivament fins que no pugui capturar-ne més, moment en què el torn serà per a l'altre jugador que recollirà, sembrarà i capturarà de la mateixa manera.
L'objectiu és recollir el màxim de llavors possibles fent moviments en torns alternatius amb l'altre jugador fins que un dels dos en tingui més de 24. Es pot donar el cas que els dos hagin recollit el mateix nombre de llavors, fet que donaria la partida per empatada.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: