“Volem un poble viu i participatiu”

Parlem amb Eudald Calvo (CUP), alcalde d’Argentona, a punt d'arribar a mig mandat

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 13 abril 2017 00:00

Especials 2017, EUDALD CALVO
Eudald Calvo, el jove alcalde d’Argentona (CUP) lidera el municipi juntament amb els altres tres regidors de la seva formació, així com amb els d’ERC, el PSC i ICV. Calvo es considera diferent d’altres alcaldes en una qüestió: vol ser proper als vilatans, rebre les seves propostes i fomentar la participació de tothom en política.
Amb una ideologia d’esquerres, intensament independentista i posant pes a la gent jove, Calvo dirigeix la vida política del municipi de prop de 12.000 habitants que fa frontera amb la ciutat de Mataró.


Al juny del 2015 vas ser nomenat alcalde d’Argentona tot i no pertànyer a la llista més votada. T’ho esperaves?

No m'ho esperava gens. Sobretot hi va haver dos elements que ens van sorprendre. En primer lloc, comptàvem a millorar els resultats de la legislatura anterior en la qual teníem un regidor a l’Ajuntament i obtenir el segon regidor. La llista de Convergència no es va presentar a les eleccions municipals i alguns dels seus militants van passar a la llista d’ERC. Per aquest motiu vam plantejar-nos que inclús podríem aconseguir el tercer regidor. El quart no l’esperàvem i, a més, crèiem que estaríem a l’oposició i no al govern.

I quina va ser la segona sorpresa?

Que ningú va voler pactar amb Tots per Argentona, la llista més votada de les eleccions. Arribats a aquest punt, els socialistes van ser els primers a voler pactar amb nosaltres, seguits d’ICV. L'últim pas va ser convèncer ERC perquè ens fes costat i així va ser: vaig ser investit alcalde.

Quina va ser la reacció del partit més votat en quedar a l’oposició?

S’ho van prendre malament i en les seves intervencions encara ara fan servir allò de 'com la força més votada…’. No han paït que els altres partits no els volguessin a l'alcaldia, segurament pel descontentament general dels treballadors i per la relació dolenta amb els altres partits.

"Lògicament, un Alcalde jove té més contacte amb la gent jove”

A la teva investidura deies que “els joves són els grans oblidats que avui prenen la paraula”. Com heu pres la paraula fins ara?

Un alcalde jove té més contacte amb la gent jove que els alcaldes que fins ara hem tingut a Argentona. Plantejar-s'ho tot des de la perspectiva juvenil permet fer un canvi de paradigma. La situació dels joves sempre ens havia preocupat perquè no volem que es vegin obligats a marxar. Els preus del lloguer són tan alts que sovint no poden accedir a un habitatge. A més, tampoc hi ha hagut pisos de protecció oficial al poble però ben aviat n'hi haurà. El més clar és que volem un poble viu i participatiu.

Com es crea un poble viu i participatiu?
Fins ara l'actitud era que el que tenia l'alcaldia era qui manava i no preguntava res a ningú. Nosaltres ho revertim i ho enfoquem a la participació amb, per exemple, l’impuls dels pressupostos participatius: hem destinat mig milió d'euros del total de 15 milions de pressupost per a ser distribuïts amb les propostes escollides pels ciutadans.

"Voldríem que els pròxims dos anys es vegin les inversions físiques com la Casa Puig i Cadafalch”

Quins projectes han estat els escollits pel poble?

Va acabar guanyant el projecte per a la piscina coberta, les millores als parcs infantils, les millores en l'accessibilitat a les voreres i la rehabilitació del Pavelló Esportiu. Ara estem executant el primer procés participatiu i posant en marxa el segon. Sembla que una de les propostes que té més suport de moment és la de fer un nou local pel cau del municipi.

Ara que ja porteu quasi dos anys al capdavant del govern, què va suposar per a vosaltres aprendre a regir un poble sense tenir-ne experiència? Vau agafar ràpidament les dinàmiques?

Va ser un xoc. En el meu cas, tot i haver estat regidor la legislatura anterior, vaig haver d’aprendre a gestionar un equip humà d'unes 130 persones, a més de coordinar un equip de 10 regidors de 4 partits diferents. La sort és que ja venia de l’Administració Pública i entenia el funcionament i les dinàmiques. Tot i això, pels regidors de la CUP tot era nou i vam fer un aterratge d'emergència. D'un dia per l'altre érem regidors i havíem de coordinar àrees senceres, algunes amb situacions molt dolentes a causa que els mesos anteriors algunes àrees havien quedat descuidades.

Especials 2017, EUDALD CALVO

Què esteu fent per aplicar la reforma horària?

La reforma horària és un canvi social i cultural molt bèstia. És contraproduent per a la salut i la conciliació laboral i familiar, que fem vida tan tard. A més, també ajuda a eliminar la distància de gènere perquè per a participar en reunions, per exemple, és més fàcil conciliar els horaris masculins que els femenins.
Per això hem avançat, per exemple, els Plens i les reunions Institucionals. També cal destacar que un dels últims passos era avançar els horaris dels espectacles. Aquest és dels que ha costat més perquè culturalment els ciutadans tenen interioritzat que han de tenir lloc a les 21h i 22h i no a les 20.30h, hora de sopar per a moltes famílies.

I en l’àmbit comercial també heu canviat els horaris?

Aquest era un altre punt de la reforma horària: un pas que ha estat senzill a Argentona perquè els comerciants han estat alguns dels impulsors del canvi, un fet curiós perquè als altres pobles ha costat més convèncer-los. En alguns casos la reforma ha tingut èxit i en d’altres no: per exemple la ferreteria ha avançat horaris de 16 a 19h amb facilitat. Als propietaris d’establiments d'alimentació i restauració ja costa més convèncer-los.

I llavors queda algun pas per fer-la extensiva a tot el municipi?

Considero que seria interessant moure els horaris de les escoles i de la Indústria perquè, si aquests no canvien, hi ha treballadors que no podran conciliar la vida laboral i familiar. Ara ja no podem fer més sense que les Administracions Públiques com la Generalitat o l'Estat facin passos per incentivar o obligar aquests canvis.

Pep Masó i Xavier Collet de Tots per Argentona i Miquel Mendoza i Ferran Armengol de Convergència han estat imputats per presumptes delictes de malversació de diner públic. Quina és la posició del govern davant la situació?

La posició del govern és la de deixar que sigui la justícia qui dictamini si hi ha hagut o no hi ha hagut delicte. Era un tema que el teníem completament oblidat perquè el judici es va iniciar el 2009 i 2010 però que sabíem que estava en fase d'instrucció. Hi ha coses que presumptament no es van fer bé, fins al punt d'haver-hi una condemna penal però no creiem que s'acabi condemnant per tots els delictes que l'acusació demana. Tot i això, la jutgessa dictaminarà el que cregui oportú.

Especials 2017, EUDALD CALVO

Què teniu pensat fer en aquests dos anys que us queden al capdavant de l’Ajuntament?

Queden moltes coses pendents com, per exemple, iniciar el projecte de la Biblioteca o la modificació urbanística a Can Doro. Ens agradaria acabar la rehabilitació de la casa Puig i Cadafalch i d’altres projectes més lents d’executar. En definitiva, voldríem que en els dos anys vinents es vegin les inversions físiques.

I, si en tinguessis l’oportunitat, renovaries com a cap de llista de la CUP i com a alcalde el 2019?
M’agradaria tornar a ser cap de llista perquè amb l’equip de govern som conscients que 4 anys a l'Administració passen volant i no podem fer tot el que voldríem. En l’àmbit personal diria que sí però, tot i això, la decisió quedarà en mans de l'assemblea de la CUP.