Imprimir aquesta pàgina

Enric Punsola: “La pólvora és com un big bang”

Parlem amb l'artista, que inaugura aquest divendres 14 la mostra 'Orígens' al Museu del Càntir d'Argentona, que es podrà veure fins el 4 de novembre

Maresme 2017/2018, expo-punsola

El proper 14 de setembre s'inaugura al Museu del Càntir d'Argentona l'exposició Orígens d' Enric Punsola. L'artista maresmenc ha volgut donar una nova connotació a la destrucció associada a la pólvora per transformar-la en creació i, per tant, en origen. 

Presentes 'Orígens'. Tornar als inicis per evolucionar?

Exacte. Busco nous orígens: personals, pictòrics i a nivell de forma. El punt, la línia o la corba em permeten evolucionar.

I tot fet amb pólvora. Perquè aquesta tècnica?

Amb la pólvora trenco amb tot el que havia fet fins al moment. Tenia una trajectòria figurativa, realista, i no estava còmode, necessitava trencar. La pólovora em permet 'rebentar' tot el que havia fet i crear un nou caos. És com un big bang: una gran explosió que crea quelcom nou.

Punsola i la pòlvora

L'exposició s'ha vist a Mataró i Vilassar, però hi ha novetats.

Hi ha peces totalment noves amb les quals intento buscar altres formes de trobar color. Amb pólvora fins ara els resultats eren monocromàtics, i tenia ganes de veure com es plasmava el color amb les explosions. Per seguir evolucionant volia buscar nous rastres de cremada, noves formes. Per aquest motiu he començat a provar amb el collage, perquè depenent del gramatge i del tipus de paper surten resultats diferents.

Collage i pólvora?

És un procés molt experimental en el qual canvio el paper neutre per papers enganxats, i el resultat són unes cremades més fortes. No m'ho esperava: es destrossa una part important del collage. Jugo amb l’atzar, i el resultat és un descobriment.

 

Punsola i la pòlvora

 

Com reacciona el públic?

La gent se sorprèn molt, sobretot quan expliques el procés i la tècnica. Crec que té una bona acollida, tant per xarxes com a les exposicions. A nivell estètic s’encurioseixen per les textures, pel procés. És divertit, sobretot entre la gent gran.

Reaccionen diferent?

Els més grans m'expliquen que ho feien de petits. No és difícil trobar pólvora a la drogueria, i abans, quan no hi havia restriccions, la gent en tenia a casa. Els fa il·lusió veure el resultat de les explosions i acostumen a comentar-m'ho.

Artísticament, el següent pas és seguir experimentant en aquesta línia?

Així és, la intenció és provar nous materials i seguir amb aquesta tècnica. Provar amb noves textures de paper, amb fusta, amb plantilles diferents. Investigar més i seguir creant amb pólvora.

 

Punsola i la pòlvora