La renda per càpita dels maresmencs, per sota de la mitjana catalana

Les dades revelen que ha pujat durant el 2018, però que encara no s'ha recuperat el nivell previ a la crisi i que és la setena comarca catalana

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dijous, 21 Febrer 2019 11:06

Maresme 2017/2019, maresme-pineda de mar

Les dades desmunten tòpics. Si bé hi ha una certa imatge del Maresme com a territori ric, les xifres oficials –tot i que hi ha municipis que no aporten dades– sobre renda mitjana per càpita i renda familiar bruta dibuixen un Maresme amb realitats ben diferents. Mentre cinc municipis de la comarca –Cabrils, Alella, Tiana, Teià i Sant Vicenç de Montalt– es troben entre els 10 amb una renda per càpita més elevada de Catalunya; Pineda de Mar, Tordera i Calella es troben entre els 50 amb rendes més baixes.

Sense els nivells precrisi

La renda per càpita del Maresme, tot i haver remuntat, encara no arriba als barems previs a la crisi econòmica i es manté per sota de la mitjana catalana, segons constata l'informe elaborat per l'Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme en base a les darreres dades oficials publicades corresponents a 2015.

Setena comarca catalana

La renda mitjana per habitant és de 16.400 euros, 400 euros per sota de la mitjana de Catalunya. Aquestes xifres col·loquen el Maresme com la setena comarca amb una renda per càpita més elevada, darrere del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Ripollès i el Garraf. Respecte a les dades anteriors, el Maresme ha baixat una posició en aquesta classificació.

Estadística incompleta
Aquests càlculs estan fets en base a la informació de 24 municipis maresmencs. No hi ha dades de Cabrera de Mar, Caldes d'Estrac, Òrrius, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta i Santa Susanna.

Anàlisi de la renda familiar

L'estudi realitzat també analitza la renda familiar bruta disponible (els ingressos de què disposen els habitants per destinar-los a consum o estalvi). Aquest paràmetre ha augmentat un 2,31% respecte a l'anterior, amb increments més intensos a Sant Vicenç de Montalt, Teià, Tiana, Canet de Mar i Arenys de Munt; però en canvi, ha baixat a tres municipis: Argentona, Pineda de Mar i Premià de Dalt.
Pel que fa a la procedència de la renda de les famílies, el recurs amb un pes més important (61,2%) és la remuneració d'assalariats. L'excedent brut d'explotació (activitats empresarials) representa el 20,3% i els ingressos procedents de prestacions socials arriben al 18,5%.

 

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: