Les cooperatives agràries del Maresme perdran bona part de la pròxima collita

Al nord de la comarca, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha calculat que hi ha afectades unes 350 hectàrees de conreus d'horta

  • ACN-Redacció // Foto: cedida
  • Dissabte, 08 Febrer 2020 14:00

Maresme 2017/2020, collita maresme

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha confirmat que els danys causats pel temporal Gloria al nord del Maresme provocaran la pèrdua de bona part de la collita en conreus d'horta.

Al nord de la comarca, l'entitat ha calculat que hi ha afectades unes 350 hectàrees de cultiu i que les conseqüències de la borrasca poden perjudicar fins al 80% de la collita d'horta de primavera i el 24% de la facturació anual. En concret, les cooperatives Progrés-Garbí de Malgrat i Conca de la Tordera de Palafolls són les que s'han emportat la pitjor part. En aquest sentit, els pagesos han valorat en 3,4 milions d'euros la inversió necessària per recuperar les condicions prèvies al temporal.
El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha insistit que davant de les "greus" repercussions que els darrers temporals han provocat en el sector agrari, la Generalitat de Catalunya hauria de reclamar al govern espanyol "un paquet de mesures urgents que pal·liïn els danys causats pel Gloria, facilitin la recuperació de les explotacions i evitin l'abandonament de terres".

A més a més, el representant de l'entitat ha reclamat celeritat en els peritatges i en la recuperació de les finques, accessos i infraestructures. També ha demanat prioritzar les zones afectades en els ajuts de millora de la competitivitat del Contracte Global de les Explotacions (CGE), l'adopció de mesures fiscals i la reducció dels mòduls de l'IRPF.

Els viveristes del Maresme també fan balanç

La setmana passada, el Gremi de Viveristes del Maresme també va fer balanç dels danys provocats pel pas del temporal a la comarca. Per a aquest col·lectiu, les pèrdues superen ja els 2,5 milions d'euros. Amb tot, es tracta d'unes primeres estimacions que situen la Conca de la Tordera com a zona zero de la borrasca.

Segons ha detallat el secretari tècnic del gremi, Pol López, la destrossa ha arribat en un moment molt important per al sector, a les portes de la campanya de primavera i amb tots els cultius a ple rendiment per fer front a una intensa campanya de vendes que ara es veurà greument afectada.