Crim i càstig

"Irrational Man", de Woody Allen (EUA, 2015)

  • Joan Millaret - AMIC
  • Dijous, 15 Octubre 2015 10:50

Cinema 2014/2015, irrational man

Un imparable Woody Allen estrena un juganer film sobre la variant de la figura del crim perfecte a la seva darrera pel·lícula ‘Irrational man’. La seva nova i desimbolta proposta ens presenta a Abe Lucas, un professor de filosofia deprimit destinat a una petita universitat de províncies, l’arribada del qual desvetllarà ben aviat l’interès de dues dones ben diferents.

Les relacions afectives semblen sembrar la llavor d’una nova comèdia romàntica a tres bandes, però aquesta intriga sentimental es nodrirà dels enrevessats dilemes morals i ètics sobre l’assassinat. L’atzar d’una conversa aliena en un restaurant sobre un jutge injust, que caldria penalitzar pel mal que comet a terceres persones, serà el clic definitiu que farà despertar a la vida a l’ensopit i desmotivat professor. Abe troba en el motiu del crim justicier l’impuls vital que cercava en la seva dissortada vida.

Un refregit de cites filosòfiques de Kant, Kierkegard i els existencialistes en aquest campus universitari serviran per conduir-nos amb aparent lleugeresa vers un lúdic joc d’especulacions i raonaments que giren sobre la necessitat o la condemna d’un crim benintencionat. I amb plaer i entusiasme ens capfiquem i ens deixem atrapar en el pantanós i seductor territori de la perfídia humana amb totes les seves intrigues, sospites, hipòtesis, conjures, complicitats, culpes i càstigs.