Rebost literari

Crítica de 'Tolkien', de Dome Karukoski

  • Joan Millaret-AMIC //Foto: cedida
  • Dijous, 27 Juny 2019 10:43

Cinema 2017/2019, tolkien

El finès Dome Karukoski s'estrena de ple en el cinema nord-americà amb un 'biopic' de l'escriptor britànic J.R.R. Tolkien. Però més que una pel·lícula biogràfica, 'Tolkien' és un film que reflecteix com la vida i l'experiència del jove Tolkien acaben conformant l'imaginari de la seva rica obra literària.
Tolkien és un nen orfe que serà acollit per una família rica, cosa que li permetrà accedir als estudis universitaris. Precisament la seva etapa d'estudiant resulta troncal, ja que troba una colla d'amics amb qui forma una fraternitat, la 'Barrovian Society', en honor del saló de te on es reuneixen. Aquesta confraria, però, es veurà truncada per l'esclat de la Gran Guerra, una tragèdia col·lectiva que trasbalsarà la vida de l'escriptor. La seva participació  en el front europeu, a les trinxeres de la batalla del Somme, afavorirà una percepció del front de guerra mediatitzada pel seu estat febril i on tot resulta sinistre i dantesc.
El film també és el retrat d'una vida marcada fortament per la seva història d'amor intermitent amb Edith Brath, una amant de l'òpera que conviu amb ell dins la mateixa família d'acollida.

'Tolkien' (Thomas "Dome" Karukoski, 2019)