El tortell, la darrera tradició

El Tortell de Reis és, per mèrits propis, de les tradicions més arrelades del Nadal

  • Redacció // Foto: cedida
  • Divendres, 04 Gener 2019 11:23

Instagram Tot a taula 2018/19 - tortell de reisEl tortell de Reis és un dels dolços de les festes de Nadal que es manté més arrelat a la tradició, tant en formats com en presentacions i es pot considerar com l'element gastronòmic que tanca el cicle de Nadal.


Els de massapà i cabell d'àngel es consideren els més tradicionals, si bé com en altres tradicions la innovació s'ha obert pas també amb el tortell. Des de fa uns anys els pastissers artesans també s'han adaptat a les noves tendències de consum amb l'elaboració de tortells de mides més petites: es poden trobar tortells de dotze mides i pesos diferents.

El tortell de Reis és una pasta de brioix farcida de massapà, nata, crema o trufa. Segons el president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Elies Miró, tots els ingredients que es fan servir són frescos i de qualitat i l'elaboració és manual. De fet, la majoria de pastissers elaboren aquest dolç entre els dies 5 i 6 de gener, ja que, segons ha apuntat Miró, “el brioix és un producte que ha d'estar acabat de fer perquè sigui bo”.

El preu d'un tortell artesà per a 4/6 persones se situa de mitjana entre els 20 i els 25 euros

El costum de menjar aquest dolç es remunta a temps ancestrals. Es creu que el seu origen es troba en les festes d'hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser al segle III d.C. quan s'hi va introduir la fava, símbol de prosperitat i fertilitat. El costum va quedar molt arrelat a França, on al segle XVIII un cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint una moneda d'or dins el tortell.
Des de llavors, la sorpresa més preuada és la moneda (que després seria una figureta) i no pas la fava, convertida en un símbol negatiu que, a casa nostra, obliga a pagar el tortell de l'any següent.