Imprimir aquesta pàgina

Filosofia

Davant de tot: Oriol Ruiz - Físic

Opinió 2014/2015, davant de tot-filosofia

Fa algunes setmanes vaig anar a la Biblioteca Antoni Comes de Mataró per buscar un llibre, era un llibre de filosofia, però no penseu que era una obra per a especialistes, ni algun llibre d'un filòsof modern. No, era l'obra principal d'un d'aquells quatre o cinc autors que sempre surten a l'examen de selectivitat. Jo no el volia llegir tot, però per un tema que ara seria llarg d'explicar, m'interessava llegir uns capítols en concret. Només de donar una ullada a l'espai que ocupaven els llibres de filosofia, ja vaig veure que tindríem problemes. No hi havia molts llibres, i entre els que hi havia, la majoria eren recopilacions, les recopilacions són llibres immensos sobre la història de la filosofia, llibres que ocupen molt d'espai i, com que són molt gruixuts, queden molt bé als prestatges, però és impossible que ningú els llegeixi, ni que sigui com a referència.

Curiosament, o no, al costat del prestatge de filosofia, hi havia la part dels llibres d'autoajuda. Aquesta part sí que està ben plena, aquí podem escollir, triar i remenar. Només la part d'Astrologia (que no Astronomia) ja ocupa quasi tant com tota la filosofia, però després podem endinsar-nos en el Feng Shui, Mindfulness, ...... i evidentment tants llibres de filosofies orientals com vulgueu, adaptades això sí per ajudar-nos a superar la nostra existència occidental. Les Biblioteques, compren els llibres que la gent demana, en això no són molt diferents de les cadenes de televisió, i no n'estic fent cap judici de valor, possiblement ha de ser així.

Preguntant al taulell d'informació de la Biblioteca, em varen trobar el llibre, en tenien un al magatzem de la Biblioteca Pompeu Fabra. Només per curiositat, explicar-vos que era una edició dels anys 30, un llibre que prové del fons de la biblioteca de Sant Pol de Mar, i que en el seu moment va costar 2,5 de les antigues pessetes. Com que fa poc que ha passat Sant Jordi, no us recomanaré un llibre, però sí que m'atreveixo a proposar-vos una pel·lícula. "Las Sesiones", basada en fets reals, explica la història d'una persona amb una discapacitat física severa, que als 38 anys decideix que vol perdre la virginitat, amb l'ajuda d'una terapeuta i el suport del sacerdot de la seva parròquia. En les converses amb el capellà, i trobareu molta ironia i sobretot molta filosofia.