Tabac

Sembla ésser que el decret sobre el fum fumat no va per la drecera pretesa pel Govern.

Sembla ésser que el decret sobre el fum fumat no va per la drecera pretesa pel Govern.Sobretot pel que fa a restaurants i bars. No pretenc escriure sobre el tema, ja prou complex per ell mateix. El que en aquesta columna intento considerar és el mètode visual emprat per comunicar la prohibició de fumar.El rètol que abunda més és el “ Prohibit Fumar”. No és bonic llegir prohibicions tan severes, tan dràstiques, massa bel·licoses. Tan pròximes als ‘ordeno y mando’ de temps passats. Un intenta de comprendre la necessitat d’expressar-ho amb tanta contundència considerant que entre tots els afectats, també n’hi ha de poca comprensió, de nul·la receptivitat i de comportament díscol. Són fumadors i fumadores que no volen acceptar que el fum causa patologies extremes i que si bé, ells necessiten del tabac, no se’ls priva pas de fumar-lo en àrees privades sinó de no contaminar l’aire que pertany al comú. Però, no...De rètols també n’hi ha que expressen la prohibició en termes més atemperats, fent ús de la moderació en l’assortiment gramatical a l’abast i que podem considerar-los escrits per persones educades en el tracte social més propici al convenciment... En aquests es llegeix “Espai lliure de fum”.

Aquí ja han prescrit l’impacte òptic, l’ofensa súbita del text. Aquí ja no s’humilia ningú. Es convida a no emmetzinar un aire global, a deixar un oxigen net a l’abast de les necessitats respiratòries de tothom. Talment, hem penetrat en l’àmbit de la civilització del respecte amb l’intent d’assuavir el xoc a l’obsedit per la nicotina.I darrerament he llegit el millor de tots els advertiments al no fumar. Fa “Gràcies per no fumar”. Tota una troballa que en comptes d’un acte prohibitiu que atenta al mal ús del fumador, suposa a la mirada atenta i comprensiva, un testimoniatge d’una gratitud per haver-se comportat degudament en pro del proïsme i d’un mateix.Continuo creient que la resposta més vàlida respon a la promoció menys agressiva.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: