Semàfors

Isidre Julià i Avellaneda.Poeta Mestre en Gai Saber

La breu longitud de les línies d’aquesta columna no em permet d’escriure l’encapçalament degudament. I, així, el que li correspon és: La lluminositat dels semàfors d’última generació. Quan vostè i jo i tothom sortim al carrer caminant ens convertim en vianants. I perdem la nostra condició de persones lliures per quedar equiparats (o degradats), simplement, a objectes mòbils com la resta de mòbils - autos i tot allò mecànic o no que transita amb la matrícula exhibida públicament pels vials, places i rotondes. Som convertits en un mer vehicle amb matrícula DNI al qual assignen un camí determinat al llarg de les voreres, sense cap privilegi. Exactament igual que els mòbils amb rodes que són situats a la calçada.Però com que per causes d’itinerari ens cal canviar el nostre rumb geogràfic hem d’envair, forçosament, la zona reservada als elements rodants. i per evitar la col·lisió i el dany que se’n derivaria, s’han inventat els anomenats passos zebra (pessebres, en l’argot popular). Uns passos que, com els mamífers del mateix nom i del quals en deriva el nom són situats, majorment, a les cruïlles. El trànsit de les quals queda ordenat pel joc tricolor dels semàfors.Deixim fer un incís: no travessi la calçada si no és valent-se d’un pas zebra, encara que no es vegi cap vehicle al llarg del carrer. Un agent municipal li pot endossar una multa per infracció d’una ordenança municipal. Si li passa un cas com aquest no s’esparveri. Calli i pagui. I doni-li les gràcies a l’agent puix vetlla per la seva integritat (La de vostè. Cal primfilar certs pronoms). Doncs, anem al fons del tema. La part lluminosa del semàfor ha sofert, recentment, una modificació. La tecnologia avança, com ja es deia -amb música sarsuelera un segle enrere- que és una barbaritat. Aquelles làmpades antigues d’energia lluminosa aperduada en escalfor excessiva, s’han substituït pels anomenats leds.Uns punts de llum minúsculs de gran rendiment lumínic i de llarga durada. Que emeten amb intensitat i color viu. I que, ensems de fer patxoca estalvien molt el consum.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: