El contracte de treball per a la formació

Gestoria Lluis. Article d'opinió.

  • Gestoria Lluis
  • Dilluns, 29 abril 2013 11:27

gestoria lluis-contracte de treball

El contracte de treball per a la formació és poc utilitzat per les empreses però segurament és l’únic contracte de treball amb avantatges.

Quines característiques té aquest contracte?
- Poden realitzar-se a majors de 16 anys i a menors de 30 anys (25 anys si la taxa d’atur baixa per sota el 15%), aturats inscrits a l’Oficina d’Ocupació. Sense límit d’edat per als discapacitats.
No han de tenir la qualificació professional reconeguda pel sistema de formació professional per a l’ocupació o pel sistema educatiu requerit per concertar un contracte en pràctiques per al lloc de treball o ocupació objecte del contracte.
- La durada mínima del contracte és d’1 any i la màxima de 3 anys, modificable per conveni col·lectiu sense que mai puguin ultrapassar els límits esmentats.
- El temps de treball efectiu no podrà ser superior al 75% de la jornada laboral durant el primer any i al 85% durant el segon i tercer. En conseqüència, el primer any s’ha de dedicar el 25% de la jornada a la formació teòrica i durant el segon i tercer el 15%.

- Les activitats formatives podran concentrar-se, en els termes que acordin de manera expressa les parts contractants, en determinats períodes de temps respecte a l’activitat laboral durant la vigència del contracte. De manera que, garantint que el treballador pugui cursar els mòduls professionals del cicle formatiu o del certificat de professionalitat, per necessitats organitzatives de l’empresa, es podrà acumular la formació en els dies que menys feina sol haver i prestar el servei durant tota la jornada els dies de més activitat.
- El salari és en proporció al temps de treball efectiu. A falta de conveni, s’aplica el salari mínim interprofessional.
- La protecció de Seguretat Social per al treballador comprendrà totes les contingències, inclòs l’atur.
- Les quotes de la Seguretat Social es redueixen al 100% per a les empreses de fins a 250 treballadors, i el 75% per a les que superin aquest nombre d’empleats.
- Si el contracte es transforma en ordinari indefinit a la finalització de la durada inicial o pròrroga, s’obté una reducció en les quotes de la Seguretat Social durant tres anys de 1.500 euros si el contracte està formalitzat amb un home i de 1.800 si la contractada és una dona.
- Ha desaparegut la limitació del nombre d’aquests contractes que podien realitzar les empreses en funció del nombre de treballadors de la seva plantilla. Així que poden formalitzar tots els que vulguin.