Por, ansietat, angoixa (1): Què són?

La por, l'ansietat o l'angoixa són diferents nivells emocionals depenent de la situació en que ens trobem

Blocs, apunts psicologics-por

Posar nom o etiqueta a les diferents emocions no és una tasca fàcil. Però cal intentar-ho. A vegades és la mateixa emoció (energia, moviment interior, dinàmica, força pulsional) que ens envaeix. Avui, parlarem de por i ansietat o neguit, com tenim en català. I segons les circumstàncies en direm una cosa o una altra. Són nivells diferents emocionals segons el context o la situació.


La por és l’emoció més arcaica, probablement. La por permet viure i situar-se. Emergeix davant d’un perill més o menys fort. Perill real o també imaginari. La por és necessària com també és personal i subjectiva. Per què? Perquè la imaginació o la fantasia, tant conscient com inconscient, té força. La por té un objecte que la produeix. Com a exemple, la persona que té por de retornar a casa perquè sap que rebrà un esbronc d’una malifeta. I a un adolescent fugir de casa, a vegades. O per unes imaginacions irracionals.
Cal aleshores fer front a la reacció emocional per veure si és adequada o no. Hi ha extrems malaltissos i altres de molt irracionals. Sempre és un senyal que cal saber llegir o clarificar. El nen petit que no té gens de por, pot tenir problemes seriosos davant de perills reals.

El neguit o l’ansietat és més difós. És una emoció difosa d’un malestar que no s’acaba de veure o comprendre. Una intranquil·litat de la qual no se’n sap la causa, que hi és, però a un nivell inconscient. I pot convertir-se en crònica o durable.

L’angoixa s’expressa amb manifestacions corporals de suor, taquicàrdia, respiració i d’altres. Solen ser puntuals. Moltes vegades la causa és el món emocional desconegut. Els atacs d’angoixa que tan freqüentment es donen i fan patir molt.
Por, neguit, angoixa, emocions que són senyals que quelcom passa dins el món subjectiu. Senyal que cal aprendre a llegir o interpretar. I es poden trobar a nivells de causa o motiu del qual un se n’adona, però d’altres no.

Les tres poden anar a parar amb malalties psíquiques greus i a vegades somatitzades o corporalitzades. I amb el temps esdevenir cròniques o durables. Són extrems, però reals. No en parlo d’aquestes sinó del tarannà del dia a dia.
Quin remei podem trobar-hi? Com superar-les?

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: