Vestir a la moda en cadira de rodes

El projecte Fit&Sit guanya el premi Creatic per a emprenedors amb una marca de roba dissenyada per a discapacitats

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 24 Novembre 2014 12:03

Fit&Sit

Anar en cadira de rodes i vestir a la moda és possible. Una empresa barcelonina ha desenvolupat tot el seu patronatge pensant en persones que viuen assegudes i amb múltiples complements que es poden personalitzar per adaptar la peça a cada usuari. Fit&Sit vol esdevenir un referent del 'prêt-à-porter' per a discapacitats i ja ha llançat al mercat uns pantalons adaptats amb botons imantats, cremalleres amb tiradors, cintures més altes, costures planes i sistemes integrats de subjecció per a col·lectors d'orina. Tot sense renunciar als colors, teixits i estils de temporada. El projecte ha estat guardonat amb el primer premi Creatic per a emprenedors del TecnoCampus Mataró-Maresme, dotat amb 8.000 euros.

Fugir del xandall

"Quan fa quinze hores que estàs assegut, al final et molesta tot: les costures, els forros de les butxaques... I molta gent acaba optant per l'opció fàcil que és portar un xandall, però no ens agrada perquè la gent no va a treballar ni al cine amb xandall. Volem tornar la il·lusió a molta gent de sentir-se guapo i que pugui escollir lliurement la seva roba". Aquesta és la filosofia del projecte Fit&Sit, explicada per la seva creadora, Rut Turró, guanyadora de la darrera edició del premi Creatic per a emprenedors que impulsa el TecnoCampus Mataró-Maresme.

La nova marca de roba ja comercialitza els seus primers models de pantalons a través d'internet i es preveu que en pocs mesos llencin noves peces. Per dins, explica Turró, la roba és "d'alta costura". "Tot ha d'estar molt ben acabat perquè no hi hagi costures que molestin", detalla. Després dels pantalons, al febrer es preveu que surti al mercat una col·lecció de jerseis adaptats "que es podrà posar i treure sense que l'usuari hagi de fer gaires moviments o gestos incòmodes".

Fit&Sit prova

Prêt-à-porter per a discapacitats

El disseny s'ha desenvolupat de la mà d'usuaris reals, que ha permès a l'empresa tenir una "visió més àmplia" de les necessitats d'aquesta població. "Hi ha un 1% de la població en cadira de rodes, mig milió de persones a l'estat espanyol, i nosaltres donem resposta a aquells amb deficiències de columna i extremitats inferiors, lesions medul·lars i neurològiques", explica Turró.

L'empresa vol consolidar-se en els pròxims anys com el 'prêt-à-porter' per a discapacitats i, a mig termini, vol acabar produint ella mateixa les peces de roba -actualment la fabricació s'externalitza- a través de la inserció laboral de treballadors discapacitats.

Els pantalons al detall
Els primers pantalons de Fit&Sit són un estil 'cinc butxaques', molt semblants a un texà convencional, en color blau i marró. No porten, però, les butxaques del darrere i les del davant són de mentida. L'espai d'emmagatzematge real és a mitja cama i els tancaments es poden escollir, o bé amb botons o bé imantats, per adaptar-lo a cada discapacitat.

El patronatge de la cintura és més alt per a una major comoditat de l'usuari, que ha d'estar assegut la major part del temps. També es poden afegir tiradors ocults a les cremalleres per facilitar el fet de vestir i desvestir de l'usuari i a l'interior del camal hi ha espai per adherir-hi un col·lector d'orina.