Detenen a Mataró el cap d'una xarxa que comercialitzava tabac il·legalment

Set detinguts d'una organització que fabricava en una granja de les Borges Blanques amb capacitat per a fabricar 9.000 cigarrets a l'hora

  • Redaccio - ACN
  • Dijous, 06 Agost 2020 17:55

Tabac il·legal

La Guàrdia Civil i l'Agència Tributària han desmantellat una organització criminal integrada per ciutadans lituans i polonesos dedicada a la fabricació clandestina de tabac i a la seva comercialització il·lícita en diversos països de la Unió Europea, i que estava dirigida des de Mataró.

En l'operació es van registrar les instal·lacions d'una granja de les Borges Blanques, on l'organització fabricava el tabac, i un domicili de Mataró. Així, es van detenir set persones, el cap de la xarxa a Mataró, el responsable de seguretat a la Jonquera quan es disposava a abandonar el país, dos treballadors en les instal·lacions de la fàbrica i tres transportistes, tots de nacionalitat lituana i polonesa. També s'han intervingut 72.640 euros, provinents suposadament de la venda del tabac.

Venien en el mercat espanyol i francès

La investigació es va iniciar a finals del 2019, quan l'Europol va informar a la Guàrdia Civil de l'existència d'una organització criminal internacional que operava en la zona de Catalunya fabricant grans quantitats de paquets de tabac que introduïen en el mercat il·legal europeu, principalment l'espanyol i el francès.

En el marc de la investigació, es van efectuar diverses intervencions de diferents transports de contraban de tabac ja fabricat. En el primer, dut a terme per la duana francesa, es van intervenir 450 caixes de tabac amb 243.000 paquets, que eren transportats en un camió que pretenia entrar a França. El conductor, de nacionalitat polonesa, va ser detingut.

En una altra intervenció efectuada el 19 de juliol, la Guàrdia Civil va intervenir un altre camió en la localitat de Canfranc (Osca) quan es dirigia cap a la frontera amb França. Els agents van comissar unes altres 80 caixes amb 43.200 paquets de tabac falsificats i van detenir a dos transportistes de nacionalitat lituana.

Constatada la procedència del tabac de contraban i havent identificat plenament als principals responsables de l'organització criminal internacional i els rols que cadascun d'ells exercia dins de l'organització, la Guàrdia Civil i Vigilància Duanera van dur a terme un operatiu conjunt.

Tabac il·legal

En el registre efectuat en les edificacions en desús d'una antiga granja de la localitat de les Borges Blanques, els agents van localitzar una fàbrica clandestina de tabac la línia de producció del qual s'estima que tenia capacitat per a fabricar 9.000 cigarrets a l'hora. En el registre es van intervenir 92 caixes de tabac amb un total de 49.680 paquets preparats per al seu enviament, 180 quilos de fulla de tabac picada, filtres, cartonatge, pegament i altre material necessari per a la producció.

Les instal·lacions disposaven d'estances amb capacitat per a allotjar a catorze treballadors, necessaris per al funcionament de la fàbrica clandestina i que es dividien en dos torns de treball per a mantenir la producció 24 hores al dia.

Les investigacions dutes a terme pel per la Guàrdia Civil s'han dut a terme sota la direcció del Jutjat d'Instrucció número 2 de Lleida, el qual ha decretat presó per als detinguts. També han col·laborat en la investigació l'Europol, les policies lituana i polonesa i el servei de duanes francès.