La mataronina Nora Dolaus presenta ‘Tres paradas’, una proposta literària diferent

Després de publicar el seu primer llibre, 'Burbuja etérea' (2015), l'autora ha apostat per una obra de ficció que ofereix al lector "motivació, entreteniment i companyia"

  • Redacció // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimarts, 17 Desembre 2019 08:43

Cultura 2019, Nora Dolaus escriptora

'Tres paradas' (Uno Editorial, 2019) és un llibre que explora les noves formes de comunicació, amb un disseny i un format força diferents dels que estem acostumats a veure. De fet, ja feia temps que Nora Dolaus anava darrere d'aquesta idea: "És un recull de diverses coses que he anat escrivint al llarg dels anys i relats que he compartit, units mitjançant una trama concreta".

El resultat final és una proposta literària que, com s'indica a la portada de l'obra, pretén "acompanyar, entretenir i motivar" els lectors, especialment aquells que viatgen en transport públic. "He volgut apostar per un format de llibreta o de diari personal, perquè aplega històries que s'expliquen en un anar i tornar de la feina", explica l'escriptora.

I és que, acostumada a moure's en tren des que anava a la universitat, aquesta mataronina es mostra sorpresa per com han canviat els hàbits i els costums dins dels vagons. "Actualment, poca gent obre un llibre; tothom està mirant el seu dispositiu mòbil", afirma.

La descoberta

No és la primera vegada que Dolaus publica una de les seves creacions. El 2015 va veure la llum Burbuja etérea, una novel·la en la qual "explorava el canvi de paradigma que ens va portar la crisi econòmica i l'esclat de la bombolla immobiliària". "Cap de les dues obres s'assembla", assegura l'autora, malgrat que la presència del llenguatge col·loquial sempre hi és present.

En aquest sentit, una de les experiències que més van influir en el seu rumb literari és el màster que va cursar amb El Terrat, productora d'Andreu Buenafuente. "Estic molt orgullosa d'haver format part d'aquesta escola, ja que en un moment de crisi em va ajudar a esbrinar que volia dedicar-me de forma professional a l'escriptura", explica. Ara bé, mentre el seu somni no arriba, la mataronina treballa com a guionista i redactora per guanyar-se la vida.

En el seu temps lliure, li agrada apuntar-ho tot: "Sempre vaig carregada de llibretes on escric allò que m'impacta, no entenc, sento o m'expliquen". Són aquestes idees les que, més tard, arriben als lectors i a la seva comunitat de seguidors. "És un grup petit, però molt fidel", afirma.