Expectació, sol radiant i dues voltes llampec

Contracrònica: El pilot de la Volta enfila cap a Valls després d'una nova sortida de Mataró

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 20 Març 2018 14:06

Marc Soler a Mataró

A la portada del Tot de divendres passat titulàvem "ja és tradició" en referència a la sortida de la Volta. Aquest migdia s'ha consumat, per complet, aquest tòpic amb el pilot de la gran prova catalana per etapes ocupant per complet el Camí de la Geganta i volant literalment sobre dues rodes en les dues voltes que han fet al circuit urbà abans de marxar, cames ajudeu-me, direcció a Valls on ha d'acabar aquesta segona etapa. Si algú havia patit per la meteorologia ben aviat ha vist com el Maresme desplegava la seva tropicalitat. A la Catalunya continental ha nevat, aquí feia un sol de justícia que, sempre amagats rere les seves ulleres cares ,cada ciclista semblava celebrar en sortir del bus, en un comú esbufegar d'alleugeriment.

La Volta són els ciclistes,  alguns dels millors del món. Són a casa i fa entre curiositat de badoc i devoció d'aficionat, en una escala modulable segons cada tipus de públic. Els més famosos acumulen un eixam de curiosos davant els busos de vindre tintat. Cap altra congregació al mig del Camí de la Geganta era nodrida com la de davant el bus del Movistar. Valverde i Quintana són favorits i coneguts, els que més. També el tímid Marc Soler, estendard del nou ciclisme nostre, rebia algun ànim tot i que ben aviat semblava un anònim en la ruta d'anar esquivant gent que mena al control de firmes.

La furgoneta del Manzanas Postobón

El circ de cada any

Recorrent el Camí de la Geganta veiem els imponents autobusos dels equips més poderosos com llueixen o la humil autocaravana dels colombians del Manzanas Postobón que sembla que més aviat se'n vagin de vacances. Entre els mataronins, aficionats variats, professionals de la informació, gent del propi circ ciclista i fins i tot una parada de merxandatge a la que no atinem a veure vendre-li res. I això que oferta gorres històriques com la del Mapei de Rominger o el Mercatone Uno de Pantani.

Merxandatge de la Volta

Sempre fent-se pregar per més que s'hi esgargamelli el senyor del micròfon, els ciclistes principals acaben desfilant cap al control de firmes i la línia de sortida. Per anar diferents, els campions nacionals destaquen i se'ls pressuposa lustre. Entre aquests hi ha Henao, Jungels o Cummings.

Fins l'any que ve

Tot s'acaba orquestrant a la línia de sortida d'on el pilot marxa, amb les estrelles al frontal de l'aparador. Valverde i Quintana llueixen en les dues voltes neutralitzades però que a la resta de mortals ens semblen rapidíssimes que es fan. A les últimes posicions hi veien Thibaut Pinot, un altre dels destacats. A la Plaça de Granollers un grup de processistes ensenyen color groc per un plànol televisiu que no es veurà enlloc i amagat entre la resta d'equips hi ha aquesta Israel Academy que ja ha fet arrufar el nas al moviment pro-palestí. Mans a la butxaca, tres aficionats se'n tornen a casa repassant els busos i parlant de l'equip de l'estat jueu. Més enllà hi ha el Bahrein i l'Emirates. Se'n recorden de l'autocaravana dels colombians i esvaeixen la conversa. Segurament la Volta tornarà, com ja és tradició, l'any que ve. Dubto que a ningú se li acabi acudint que un final d'etapa ens ompliria més que les últimes tres sortides.