El màrqueting online i el SEO al meu negoci: una eina útil? (1 de 2)

William Renedo. Article d'opinió.

Ordinadors

Fa uns dies estava parlant amb el meu cosí, un jove de 21 anys estudiant d’ADE a la universitat de Valladolid. Parlant del seu futur pròxim i possibilitats com a professional li vaig preguntar: “què en saps del món online? “ .... “Què vols dir, de programació de pàgines web i això?”, em va contestar... “No...” vaig dir, “em refereixo a què t’han ensenyat a la universitat”, i, perquè m’acabés d’entendre, vaig preguntar innocentment “tens classes de màrqueting, oi?”. Em va dir que sí amb el cap. “I què t’han ensenyat de màrqueting online?” “No gaire” va respondre ell.

Les males llengües o potser els més “elitistes”, per no anomenar-los d’una altra manera, qüestionen el calibre de la universitat de Valladolid. La crua realitat és que no té res a veure amb la universitat en sí, sinó més aviat amb la novetat del màrqueting online com a nou canal de comunicació. En ser tan nou camufla les seves sinergies amb el màrqueting tradicional i fa que tant en educació com en pràctica s’ignori o es vegi com a canal independent.

El que he vist en l’últim any, i més des que vaig crear la meva pròpia agència SEO a Barcelona eStudio34, després d’uns anys al Regne Unit, és que com més gran és una marca menys comunicació hi ha entre els equips de màrqueting tradicional i online. Els equips de màrqueting tradicional se solen concentrar en estratègies de comunicació i de relacions públiques amb l’objectiu d’aconseguir atenció mediàtica, mentre que els equips en línia es concentren en estratègies de SEO i social media amb l’objectiu de millorar el seu posicionament web. I això es veu com un complement al màrqueting tradicional i no com a part de la mateixa estratègia.

Si tens un negoci, saps que t’importa fer que la teva marca es converteixi en notícia o, com a poc, interessant per a les masses, sigui quina sigui la popularitat del producte o servei en qüestió abans de la campanya. Així, no és d’estranyar que molts s’ennueguin si insinues que el màrqueting més creatiu té molt a guanyar si treballa en sinergia amb el SEO, considerada com una de les tècniques més mecàniques i independents a la “màgia publicitària”. Doncs jo em mullo: aquelles estratègies de màrqueting que no combinen les tècniques tradicionals amb les online i viceversa estan gastant gran part del seu potencial. Les línies que separen el que considerem relacions públiques, SEO i Social Media cada vegada són més estretes.