ERC insta el PSC a moure fitxa per assegurar les ordenances

Els sobta que el govern no hagi negociat amb ells a pocs dies del Ple d'aprovació dels comptes

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 12 Desembre 2017 10:13

Roda de premsa d'ERC

Esquerra Republicana de Catalunya es mostra disposada a que els seus preuats quatre vots al Ple Municipal serveixin per tirar endavant les ordenances fiscals de l’any que ve però demana al PSC que mogui fitxa i atengui part de les seves al·legacions. Es queixen que el govern no hagi concretat més negociacions a poc més d’una setmana del Ple en què s’hauria d’aprovar el projecte fiscal i també que desconeixen el detall dels pressupostos que s’hi han de començar a tramitar. “Estem orientats a posar-nos d’acord perquè som conscients que si no s’aproven les ordenances fiscals s’aplicarien les de l’any passat i castigaríem la ciutat amb una nova pujada de l’IBI”, s’explica Francesc Teixidó, portaveu dels independentistes. Acte seguit, però, es va queixar de la manca de gestualització per l’acord per part dels socialistes: “Ens sobta que des que estan en minoria tenen menys tendència a parlar, compartir i negociar, almenys amb nosaltres”.

ERC, doncs, vol que el govern es guanyi el seu suport sigui en forma de vot favorable o abstenció a les ordenanes que s’han d’aprovar definitivament el dia 22. En aquest sentit intentaran coordinar-se amb la resta de grups amb els que ha articulat el bloc sobiranista local. “El grup de CiU coneix bé el projecte perquè eren al govern quan es van tirar endavant, parlarem amb ells i ens coordinarem”, explica Teixidó, que anticipa que “haurem de fer un sobreesforç pel termini al que ens obliga a treballar el govern”.

Demanen un marc global

A nivell d’al·legacions, ERC és continuïsta amb les seves reivindicacions en ordenances i pressupostos pretèrits. Així, Teixidó lamenta que tot i haver-s’hi compromès el govern no hagi facilitat “un estudi comparat, en profunditat, amb la resta de ciutats similars que ens permeti establir en quins àmbits ens situem per sobre o per sota de la mitjana”. Pels republicans això permetria establir un marc general de negociació del model i no entrar en el debat impost per impost i taxa per taxa. En aquest sentit aplaudeixen que es congeli finalment un IBI que recorden que “ha pujat els darrers anys com només ho ha fet la factura de les elèctriques” mentre estimen que “falta molta ambició en l’aplicació de la progressivitat en els impostos”. Els republicans demanen, com ja havien fet, una campanya d’inspecció de l’IAE a grans empreses locals, que no es condoni l’IBI del Port o que “realment s’incentivi un cens de mascotes perquè la taxa de tinença arribi com a mínim al quaranta per cent dels animals”.