Aproven inicialment els pressupostos pel 2018

El Ple també ha aprovat definitivament les ordenances fiscals per a l'any vinent i, per tant, es congelen gairebé tots els tributs

Ple ordenances

El Ple municipal va aprovar inicialment el Pressupost Municipal per al 2018 en la darrera reunió extraordinària amb els vots a favor del Govern, format només pels socialistes, i el suport de C's. A més, els pressupostos van rebre l’abstenció dels grups municipals de CiU, ERC-MES, VOLEMataró, PP, PxC iICV-EUiA i el vot en contra dels dos regidors de la CUP.

El Ple també va aprovar definitivament les ordenances fiscals que regularan l’any que ve els impostos, taxes, preus públics i tarifes després d'haver introduït canvis en la proposta inicial per les 12 al·legacions presentades pels grups. S’han aprovat amb els vots a favor del Govern, CiU, C's i el PP.

Més pressupost que al 2017

El pressupost consolidat ascendeix a gairebé 180 milions d'euros, el qual inclou també les empreses públiques PUMSA, AMSA, Mataró Audiovisual i Parc TecnoCampus Mataró. Aquesta xifra suposa un 7,76% d’increment respecte el pressupost que es va aprovar inicialment per al 2017. Si es té en compte només el pressupost de l’Ajuntament, puja a més de 130 milions d'euros. Aquesta xifra suposa un 1,37% més que l’aprovat per al 2017.

L'accent en el Pla de Mandat i el projecte Mataró 2022

Es tracta d’un pressupost de continuïtat respecte als compromisos recollits al Pla de Mandat i que vol seguir donant resposta a les necessitats de la ciutat. Per fer-ho, es proposa prioritzar la despesa d’acció social, reduir el deute municipal i, per últim, continuar l’aposta per mantenir la ciutat al dia en manteniment i millora de l’espai públic. A aquestes prioritats també s’hi sumen els reptes detectats en la diagnosi del projecte estratègic Mataró 2022 i recollits en l’Acord de Governabilitat.

Les ordenances fiscals

Pel que fa a les ordenances fiscals, l’aprovació definitiva congela pràcticament tots els tributs. Només mantenen el rebut de l’IBI, l’impost de vehicles i el de la brossa domiciliària. Cal destacar que les ordenances estableixen el creixement d'un 3.75% de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), de la taxa de cementiris i de la taxa de guals, que tal com es va acordar a les ordenances de 2017 es proposa recuperar aquesta taxa de forma gradual, un 25% cada any. Els ingressos per aquest concepte aniran íntegrament a millores i manteniment de voreres, accessibilitat i mobilitat.