Treballen per celebrar el Concurs de Castells en les mateixes condicions d'edicions anteriors

Els castellers confien en poder actuar aquesta temporada

  • Redacció / ACN
  • Dijous, 04 Juny 2020 11:51

La torre de 9 al Concurs

El Concurs de Castells de Tarragona continua preparant l'esdeveniment biennal amb la intenció de celebrar-lo en les mateixes condicions d'edicions anteriors. És a dir, el primer cap de setmana d'octubre, en el format de tres jornades, amb totes les colles a plaça i públic a les graderies. La directora castellera del Concurs, Ester Roca, explica a l'ACN que no els preocupa el nivell de les colles, que encara no han pogut començar la temporada, i assenyala que les tasques d'organització segueixen amb normalitat. Per la seva banda, el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Sergi Font, confia que aviat puguin començar els assajos i avança que, per poc que es puguin fer actuacions, n'hi haurà.

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Sergi Font, confia que aviat puguin començar els assajos

L'organització del Concurs de Castells treballa amb normalitat per poder celebrar la cita el 27 de setembre a Torredembarra, i el 3 i 4 d'octubre a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona. "Tenim un marge ampli per determinar l'oportunitat de fer-lo o no fer-lo, i estem a expenses que les colles puguin començar a treballar", comenta Roca. En última instància, però, dependrà "del que diguin les autoritats sanitàries". "Si es poden fer castells, que no sigui perquè no hi hem estat a temps a nivell organitzatiu", remarca la directora castellera del certamen.

Tot i això, la incertesa condiciona la preparació de l'esdeveniment. "Si ens limiten l'aforament a la plaça serà més complex i no hi podrà haver les mateixes colles", reconeix. De tota manera, la relació amb les entitats és estreta, especialment a través de la CCCC. "Mirarem d'adaptar-nos a les necessitats de les colles", indica. El que segur que es modificarà és la venda d'entrades que es faria més tard del que era habitual i hauran d'estudiar com s'aplica el rànquing casteller.

Les colles sense data per tornar a "fer pinya"

Des de la CCCC, l'entitat que representa les entitats, estan pendents de l'evolució de la covid-19. "Seguim anant molt dia a dia. Encara no podem donar una data per un possible reinici de la temporada", assenyala Sergi Font, president de la coordinadora. Tot i això, en certa manera les colles estan tornant a l'activitat. D'entrada, els castellers ja han pogut començar la preparació física, tot i que amb precaucions. També alguns grups de grallers i timbalers han reiniciat els assajos, un fet molt valorat per Font, i s'estan començant a fer actes socials. "Concerts, activitats a les terrasses que tenen alguns locals, s'han obert bars de les colles...", concreta.

Capgrossos Concurs Tarragona 2016

De fet, des de la CCCC faciliten aquesta setmana un document a totes les entitats amb informació sobre què es pot fer i en quines condicions. "És una segona versió i en farem una tercera, però per ara no apunta cap horitzó de tornar a fer pinya", exposa el president. "La principal dificultat és que mentre es demani una distància de seguretat, és molt difícil que puguem fer la nostra activitat", reconeix.

Tot i això, Font és conscient que, per poc que es pugui, tothom es posarà en marxa. "A la que hi hagi una mínima possibilitat de fer castells, les colles en tenen moltes ganes. Si hi ha una oportunitat de fer-ho, ho farem", remarca. Això sí, té clar que totes les colles posen per davant la seguretat i apunta que quan es pugui fer, ho faran totes a la vegada. A més, la tornada serà del gruix de l'entitat, i no per parts, com s'havia posat damunt la taula. "Sí que es pot assajar un castell per parts, però entenem l'activitat castellera com un tot. No s'entendria que tornés una part de la colla i una altra part, no", remarca.